Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών

 Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι από τους πιο γνωστούς και διάσημους μαραθώνιους στον κόσμο. Καθιερώθηκε προς τιμήν του άγνωστου Αθηναίου οπλίτη, ο οποίος το 490 π.Χ έτρεξε από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα για να ανακοινώσει την νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών. Πρόλαβε όπως γράφεται να φωνάξει "Νενικήκαμεν" και στη συνέχεια εξαντλημένος έπεσε νεκρός. Ο αγώνας του Μαραθωνίου αναβίωσε στη σύγχρονη εποχή και έγινε μέρος του προγράμματος των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Κλασικός ή Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι  διεθνής ετήσιος αγώνας και θεωρείται το κορυφαίο αθλητικό μαζικό γεγονός της χώρας, που διεξάγεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου και διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ. Είναι γνωστός για την εντυπωσιακή διαδρομή του-διαδρομή των 42.195μ.- η οποία περιλαμβάνει τη διέλευση από πολλά σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, καθώς και το τελείωμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ένα αρχαίο στάδιο που χρησιμοποιήθηκε στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας προσελκύει δρομείς από όλο τον κόσμο και θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους μαραθωνίους λόγω της ιστορίας του και της μοναδικής διαδρομής του.

Γιατί να συμμετέχετε? Παρακάτω σκεφτήκαμε κάποια επιχειρήματα που μπορούν να σας πείσουν:

  1. Ιστορία και Πολιτισμός: Ο Μαραθώνιος της Αθήνας έχει βαθιές ιστορικές ρίζες και είναι συνδεδεμένος με την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία. Τρέχοντας στη διαδρομή του, θα διασχίσετε πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, κάνοντας την εμπειρία ακόμη πιο ξεχωριστή.
  2. Αθλητική Πρόκληση: Ο μαραθώνιος αγώνας είναι γνωστός για τη δυσκολία του. Συμμετέχοντας, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα όρια της αντοχής σας και να επιτύχετε κάτι που απαιτεί αφοσίωση, προετοιμασία και στόχο.
  3. Υγεία και Ευεξία: Η προετοιμασία για έναν μαραθώνιο αγώνα απαιτεί προπόνηση και φυσική κατάσταση. Η συμμετοχή σας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία σας.
  4. Κοινωνική Εμπειρία: Οι αγώνες μαραθώνιου είναι επίσης μια ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να συνδεθείτε με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το τρέξιμο.

Το να τρέξετε στον Μαραθώνιο της Αθήνας είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνδυάσετε ιστορία, κουλτούρα, υγεία και κοινωνική αλληλεπίδραση, κάνοντας τον αγώνα αυτόν μια αξέχαστη εμπειρία.

Πριν πάτε για τον αγώνα, περάστε μια βόλτα από το Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do Παλαιού Φαλήρου για να δείτε και να κάνετε τις αγορές σας! H iToocan θα συμμετέχει και φέτος στην ΟΠΑΠ Marathon Expo 2023,την έκθεση του αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, 08-11 Νοεμβρίου. Σας περιμένουμε!

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Καλό Μaραθώνιο!

iToocan Team

(φωτογραφία από τον ελληνικό τύπο)

itoocan gr
Γυμναστική το φθινόπωρο

Γυμναστική το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο είναι μια υπέροχη εποχή για να ενσωματώσετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας. Αναζητώντας ασκήσεις γυμναστικής για το φθινόπωρο, μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες που να συνδυάζουν την άσκηση με την όμορφη φθινοπωρινή φύση. Παρακάτω σας έχουμε ετοιμάσει μερικές ιδέες:

  1. Πεζοπορία: Η πεζοπορία σε δάση και βουνά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γυμναστείτε, ανακαλύπτοντας νέα μονοπάτια και απολαμβάνοντας την φύση.
  2. Ποδηλασία: Αν αγαπάτε το ποδήλατο, το φθινόπωρο είναι μια εποχή μερικά πολύ όμορφα τοπία. Ποδηλασία σε ποδηλατοδρόμους ή δρόμους σε ύπαιθρο είναι μια εξαιρετική ασκηση.
  3. Γυμναστική στην ύπαιθρο: Εάν διαθέτετε ανοικτό χώρο, μπορείτε να ασκηθείτε στην αυλή σας. Προσθέστε ασκήσεις όπως γιόγκα, πιλάτες, σύροντας βάρη ή ακόμη και ασκήσεις αντοχής.
  4. Προπόνηση με φύλλα: Χρησιμοποιήστε τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα ως εργαλεία για ασκήσεις όπως γιόγκα, πιλάτες και επαναλαμβανόμενα κινήσεις.
  5. Γυμναστήριο: Κλασικά το γυμναστήριο αποτελεί μια από τις ιδανικές λύσεις εαν προτιμάτε να γυμνάζεστε σε εσωτερικό χώρο. Μπορείτε ωστόσο να επιλέξετε κάποιο κολυμβητήριο, κέντρο εκμάθησης γιόγκα, πιλάτες κτλ
  6. Συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες: Εάν σας αρέσει να συμμετέχετε σε ομάδες, απολαμβάνοντας την κοινωνικοποίηση αλλά κ το ομαδικό πνεύμα, μπορείτε να εγγραφείτε σε κάποια αθλητική δραστηριόττηα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις και πολλά άλλα. Συμμετέχοντας σε αυτές τις δραστηριότητες, θα παραμείνετε σίγουρα ενεργές!

Το κλειδί είναι να βρείτε την άσκηση που σας ταιριάζει και να απολαμβάνετε τη φυσική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από την εποχή. Θυμηθείτε να προσαρμόσετε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης σύμφωνα με την φυσική σας κατάσταση και τις προτιμήσεις σας.

-iToocan Team

Photo by Fil Mazzarino on Unsplash

itoocan gr
Είδη μασαζ και τα οφέλη τους

Είδη μασαζ και τα οφέλη τους

Το μασάζ έχει πολλά οφέλη για το σώμα και το νου. Τα οφέλη του μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος του μασάζ, τον εκπαιδευμένο μασέρ και τις ατομικές ανάγκες σου. Μπορεί να είναι απλά χαλαρωτικό και απολαυστικό, μπορεί να είναι θεραπευτικό ή αποτοξινωτικό. Μερικά από τα οφέλη του μασάζ στο σώμα σου μπορεί να είναι η χαλάρωση των μυών, η  αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η ανακούφιση από πόνους, η βελτίωση της γενικότερης ευεξίας του οργανισμού, ενώ παράλληλα βοηθά στην καταπολέμηση ή ανακούφιση του άγχους και στην βελτίωση της ψυχικής υγείας σου.
Υπάρχουν πολλά διάφορα είδη μασάζ που προσφέρονται σε κέντρα αισθητικής, spa και θεραπευτικά κέντρα. Κάθε είδος μασάζ έχει διαφορετικές τεχνικές και επιδράσεις στο σώμα και το νου. Ορισμένα από τα δημοφιλέστερα είδη μασάζ περιλαμβάνουν:
  1. Σουηδικό Μασάζ: Το σουηδικό μασάζ είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη μασάζ και χρησιμοποιεί τεχνικές για να χαλαρώσει τους μύες και να αυξήσει τη ροή του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και προλαμβάνει τον διαβήτη.
  2. Θεραπευτικό Μασάζ: Το θεραπευτικό μασάζ στοχεύει σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή πόνους, όπως οι μυϊκές συσπάσεις, οι αρθρίτιδες και οι τραυματισμοί ενισχύοντας ακόμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.. Οι μασέρ χρησιμοποιούν εξειδικευμένες τεχνικές για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
  3. Αθλητικό Μασάζ: Αυτό το είδος μασάζ συνήθως απευθύνεται σε αθλητές και επικεντρώνεται στην ανάκαμψη μετά από αθλητική δραστηριότητα. Στόχος είναι η μείωση της μυϊκής έντασης και η αύξηση της ευελιξίας (ελαστικότητα των μυών).
  4. Ρεφλεξολογία: Στη ρεφλεξολογία, οι μασέρ πιέζουν συγκεκριμένα σημεία στα πέλματα, τα χέρια και το κεφάλι που σχετίζονται με διάφορα μέρη του σώματος για να προκαλέσουν χαλάρωση και ανακούφιση.
  5. Thai Μασάζ: Το Thai μασάζ συνδυάζει στρέτσινγκ, πίεση και ρυθμικές κινήσεις. Στοχεύει στην αύξηση της ευελιξίας και της ροής της ενέργειας στο σώμα.
  6. Αρωματοθεραπεία: Η αρωματοθεραπεία συνδυάζει το μασάζ με τη χρήση αρωματικών ελαίων για την ανακούφιση του άγχους και την αναζωογόνηση του πνεύματος. Αναζωογονεί το δέρμα, μειώνει ραγάδες και ρυτίδες, και του χαρίζει λάμψη. Το αρωματοθεραπευτικό μασάζ αποτελεί αποτελεί μια τις πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για σωστή φροντίδα του δέρματος και αντιγήρανση
  7. Λεμφικό: Οι ευεργετικές επιδράσεις του λεμφικού μασάζ περιλαμβάνουν την ανακούφιση από το πρήξιμο, την αφαίρεση τοξινών, την αύξηση της ροής του αίματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κινητοποιεί το λεμφικό σύστημα και βοηθά στην αποβολή τοξινών.
  8. Χαλαρωτικό: Το χαλαρωτικό μασάζ μειώνει το άγχος επειδή μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.
  9. Σιάτσου: Το σιάτσου θεωρείται απολαυστικό και χαλαρωτικό μασάζ, αλλά έχει και θεραπευτικά οφέλη, όπως την ανακούφιση από τον πόνο, την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, την ανακούφιση από το άγχος και την αποτοξίνωση του σώματος.
 Αυτά είναι μερικά από τα διάφορα είδη μασάζ που μπορεί να προσφέρονται. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το είδος μασάζ που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Πάντα συζητήστε τις ανησυχίες σας με το μασέρ σας για να διασφαλίσετε ότι το μασάζ θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Καλή απόλαυση!
-iToocan Team
itoocan gr
Μέλι vs σιροπι σφενδάμου

Μέλι vs σιροπι σφενδάμου

Τι χρησιμοποιείτε για να γλυκάνετε τον καφέ σας, τις βάφλες σας ή τα παγωτά σας; Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου; Και ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για την υγεία σας; Παρακάτω θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μελιού και του σιροπιού σφενδάμου και μπορείτε να διαλέγετε κατά περίπτωση ποιο προτιματε.

Μέλι

Το μέλι είναι ένα από τα αρχαιότερα φυσικά γλυκαντικά προϊόντα και έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για τη γεύση και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Πλεονεκτήματα του μελιού:

  1. Φυσικό προϊόν: Το μέλι είναι 100% φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες.
  2. Υγιεινό: Περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C και μαγνήσιο, που μπορούν να έχουν οφέλη για την υγεία.
  3. Φυσική γεύση: Έχει μια ιδιαίτερη γεύση που μπορεί να προσθέσει βάθος και πλούσιο άρωμα στα φαγητά και τα γλυκά.

Μειονεκτήματα του μελιού:

  1. Υψηλή σε θερμίδες: Το μέλι είναι υψηλό σε θερμίδες και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά αν προσπαθείτε να διατηρήσετε το βάρος σας.
  2. Υψηλή σε φυτικά σάκχαρα: Περιέχει φυτικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ζάχαρου στο αίμα, ειδικά αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες.

Σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που παράγεται από την έκχυση του σφενδάμου. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Πλεονεκτήματα του σιροπιού σφενδάμου:

  1. Χαμηλό GI: Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε προκαλεί μια πιο αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με το μέλι.
  2. Φυσική πηγή: Είναι φυσικό προϊόν χωρίς πρόσθετες ουσίες.

Μειονεκτήματα του σιροπιού σφενδάμου:

  1. Λιγότερη θρεπτική αξία: Σε σύγκριση με το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου δεν περιέχει το ίδιο εύρος βιταμινών και μετάλλων.
  2. Ειδική γεύση: Η γεύση του σιροπιού σφενδάμου είναι διαφορετική από αυτήν του μελιού και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάθε είδος φαγητού ή γλυκού.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή μεταξύ μελιού και σιροπιού σφενδάμου εξαρτάται από τις διατροφικές σας προτιμήσεις και τους στόχους σας για την υγεία. Και τα δύο μπορούν να έχουν τη θέση τους σε μια σωστή διατροφή, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Οτιδήποτε επιλέξετε, απολαύστε το με σύνεση στα πλαίσια μιας γενικά υγιεινής διατροφής.

 -iToocan Team

Photo by Lindsay Moe on Unsplash

itoocan gr
Φυτοοιστρογόνα: Ένας φυσικός για την βελτίωση του δέρματος και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Φυτοοιστρογόνα: Ένας φυσικός για την βελτίωση του δέρματος και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυσικές ενώσεις που μοιάζουν με τα οιστρογόνα, τα οποία είναι τα θηλυκά ενδοκρινικά ορμονικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των γυναικών. Κατά τη διάρκεια της εμμηνοπαυσης, η παραγωγή των φυσικών οιστρογόνων μειώνεται σημαντικά, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της ελαστικότητας του δέρματος και της ξηρότητας του.

Τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με τους εξής τρόπους:

  1. Υγρασία και ενυδάτωση του δέρματος: Ορισμένα φυτοοιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, προσφέροντας ενυδάτωση και ελαστικότητα στο δέρμα. Αυτό μπορεί να μειώσει την ξηρότητα και τις ρυτίδες.
  2. Καταπολέμηση των ξηροφθαλμιών: Ορισμένα φυτοοιστρογόνα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ματιών και να μειώσουν την ξηρότητα, η οποία είναι ένα συχνό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.
  3. Μείωση των θερμοκρασιακών παλμών: Ορισμένα φυτοοιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των θερμοκρασιακών παλμών που συχνά συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

Τα φυτοοιστρογόνα βρίσκονται σε πολλά φυτικά τρόφιμα και βότανα. Παρακάτω παραθέτουμε μια λίστα με τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

  • Σόγια: Η σόγια και τα προϊόντα της όπως το τόφου, γάλα σόγιας, φασόλια σόγια φασόλια είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, οι οποίες είναι φυτοοιστρογόνα. Η κατανάλωση σόγιας συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
  • Λιναρόσποροι (flaxseeds): Οι λιναρόσποροι περιέχουν λιναρίνη, μια ισοφλαβόνη που έχει φυτοοιστρογονική δράση. Είναι εύκολο να προστεθούν σε διάφορα φαγητά όπως δημητριακά, σαλάτες και smoothies.
  • Κόκκινο τριφύλλι (red clover): Τα λουλούδια του κόκκινου τριφυλλιού περιέχουν ισοφλαβόνες και έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
  • Φλούδα λυκίσκου (linseed): Η φλούδα λυκίσκου είναι πλούσια σε λιναρίνη και μπορεί να προστεθεί σε δημητριακά, γιαούρτι, και άλλα τρόφιμα.
  • Κρίταμο (black cohosh): Το κρίταμο περιέχει φυτοοιστρογόνα και έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • Κινόα (quinoa): Η κινόα είναι μια πηγή φυτοοιστρογόνων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα ως υγιεινός υδατάνθρακας.
  • Ορισμένοι ξηρόι καρποί: Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια και τα φυστίκια αιγίνης είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα κυρίως σε ισοφαβλόνες

 Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις συνιστώμενες ποσότητες και ότι η συμβουλή ενός ειδικού στη διατροφή ή ενός γιατρού είναι σημαντική, ειδικά εάν λαμβάνετε φυτοοιστρογονικά συμπληρώματα ή εάν έχετε υφιστάμενα προβλήματα υγείας.

-iToocanTeam

Πηγή : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

Photo by Erik van Dijk on Unsplash

 

itoocan gr
Επιστροφή στα θρανία: Συνταγές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών

Επιστροφή στα θρανία: Συνταγές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών είναι σημαντική, ειδικά όταν επιστρέφουν στο σχολείο και εκτίθενται σε πολλούς και διαφορετικούς μικροοργανισμούς. Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των παιδιών. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, πρωτεΐνών και βιταμινών συνήθως βοηθούν τα παιδιά να χτίσουν ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό. Παρακάτω, σας έχουμε μερικές υγιεινές συνταγές και συμβουλές για να τα βοηθήσετε σε αυτό.

  1. Φρουτοσαλάτα με Γιαούρτι και Μέλι:
    • Υλικά: Κομματάκια φρούτων όπως φράουλες, βατόμουρα, μπανάνες, αγγούρι.
    • Ανακατέψτε τα φρούτα με γιαούρτι και λίγο μέλι για γεύση. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που ενισχύουν τον εντερικό χώρο και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  2. Ζεστό Κοτόπουλο με Λεμόνι και Μέλι:
    • Υλικά: Κοτόπουλο, λεμόνι, μέλι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
    • Χρησιμοποιήστε το λεμόνι και το μέλι για να δώσετε γεύση και να προσθέσετε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
  3. Κοτόσουπα:
    • Υλικά: Κοτόπουλο, κρεμμύδι, σέλινο, καρότα, αλάτι, πιπέρι.
    • Η κοτόσουπα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
  4. Φρέσκοι Φρούτα και Λαχανικά:
    • Υλικά: Φρούτα (μήλα, πορτοκάλια, ακτινίδια), λαχανικά (καρότα, αγγούρια, πιπεριές).
    • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να έχουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά ως σνακ.
  5. Κρέμα Σοκολάτας με Αβοκάντο:
    • Υλικά: Αβοκάντο, κακάο, μέλι, γάλα (ή γάλα αμυγδάλου).
    • Η κρέμα αυτή περιέχει υγιεινές λιπαρές ουσίες από το αβοκάντο και αντιοξειδωτικά από το κακάο.

Επιπλέον, ενθαρρύνετε τα παιδιά να τηρούν υγιεινές συνήθειες, όπως πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό και μετά από την επιστροφή από το σχολείο, επαρκή ύπνο, ασκήσεις και αποφυγή επαφής με άτομα που είναι άρρωστα.

Το σημαντικότερο είναι να παρέχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να προωθείτε υγιεινές συνήθειες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

 Καλή αρχή!

-iToocan Team

Photo by Jacopo Maia on Unsplash

itoocan gr
Συναισθηματική μετάβαση στην εργασία μετά τις διακοπές

Συναισθηματική μετάβαση στην εργασία μετά τις διακοπές

Η συναισθηματική μετάβαση στην εργασία μετά από διακοπές μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, έχετε πιθανόν απολαύσει χρόνο μακριά από τον καθημερινό σας ρυθμό, το άγχος της εργασίας και τις υποχρεώσεις. Όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψετε στην εργασία, είναι πιθανό να έρθετε αντιμέτωπες με κάποιες συναισθηματικές δυσκολίες. Παρακάτω έχουμε κάποιες  Εδώ συμβουλές για τη διαχείριση αυτής της συναισθηματική σας μετάβαση:

  1. Κατανοήστε τα συναισθήματά σας: Είναι φυσιολογικό να νιώθετε άβολα όταν επιστρέφετε στην εργασία. Πιθανόν να νιώθετε θλίψη για το τέλος των διακοπών, ή ανησυχία για το φόρτο εργασίας που περιμένει. Σημειώστε αυτά τα συναισθήματα και αναγνωρίστε τα ως μέρος της διαδικασίας της επιστροφής.
  2. Προετοιμαστείτε ψυχολογικά: Προτού επιστρέψετε στην εργασία, προσπαθήστε να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τη μετάβαση. Σκεφτείτε τις θετικές πτυχές της εργασίας σας, όπως την ευκαιρία να είστε παραγωγικές και να επιτύχετε στους επαγγελματικούς σας στόχους.
  3. Επιλέξτε μια θετική προοπτική: Δοκιμάστε να βρείτε θετικές πλευρές στην επιστροφή στην εργασία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ευκαιρία να μάθετε και να αναπτύξετε νέες δεξιότητες ή να είστε πιο οργανωμένοι στον τρόπο που διαχειρίζεστε τον χρόνο σας.
  4. Διατηρήστε την ισορροπία: Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ισορροπία μεταξύ της εργασίας και του χρόνου για εαυτό σας. Προγραμματίστε χρόνο για χαλάρωση και αναψυχή, ώστε να μπορείτε να ανακτήσετε την ενέργεια και την θετική στάση σας.
  5. Συνδεθείτε με τους συναδέλφους σας: Οι συναντήσεις με τους συναδέλφους σας μπορούν να βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο συνδεδεμένες με τον εργασιακό σας χώρο.
  6. Ζήστε την τώρα στιγμή: Καθώς επιστρέφετε στην εργασία, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην τρέχουσα στιγμή και να μην αφήνετε τις σκέψεις σας να παρασύρουν την ανησυχία για το μέλλον ή τις αναμνήσεις από τις διακοπές.

Η συναισθηματική μετάβαση από τις διακοπές στην εργασία μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο, αλλά με τη σωστή προσέγγιση και την αυτοφροντίδα, μπορείτε να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές προκλήσεις και να επιστρέψετε στην εργασία σας με θετική στάση και αποδοτικότητα.

-iToocan Team

 

itoocan gr
Αυτό-επιβεβαιώσεις (affirmations)

Αυτό-επιβεβαιώσεις (affirmations)

Αν έχετε ακούσει για τις επιβεβαιώσεις (affirmations), η ιδέα ότι η εκφώνηση μερικών φράσεων μπορεί να βελτιώσει με μαγικό τρόπο τη ζωή σας μπορεί να ακούγεται λίγο τραβηγμένη. Παρόλο που οι επιβεβαιώσεις δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι, μπορούν σίγουρα να είναι αποτελεσματικές, ειδικά όταν ξέρετε πώς να τις χρησιμοποιείτε.

Για να δούμε πώς λοιπόν κάποιες φράσεις επιβεβαίωσης στον εαυτό μας, μπορούν να γίνουν μια καθημερινή πρακτική και πόσο βοηθητικές μπορεί να είναι.

Τι είναι οι επιβεβαιώσεις;

Οι επιβεβαιώσεις είναι αυτοεπιλεγμένες φράσεις που ενσαρκώνουν αυτό που θα θέλαμε να γίνουμε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε ότι είμαι ικανοποιημένη με την ζωή μου ή ότι βρίσκομαι στο σωστό δρόμο.

Η ιδέα είναι ότι η θετική σκέψη δημιουργεί αυτοβελτίωση, και η επανάληψη των επιβεβαιώσεών σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μεταμορφώσει τα μοτίβα σκέψης και τις νοητικές στάσεις.

Γιατί οι επιβεβαιώσεις λειτουργούν

Η επανάληψη των επιβεβαιώσεων είναι ισχυρή και έρευνες έχουν  δείξει ότι οι θετικές σκέψεις μπορούν να έχουν εξίσου θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο μας.

Όσο περισσότερο δουλεύουμε με τις αυτο-επιβεβαιώσεις, τόσο περισσότερο η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει στην αυτοβελτίωση, καθώς βοηθούν στη μετατροπή των αρνητικών μοτίβων σκέψης. Οι επιβεβαιώσεις λειτουργούν κυρίως σε συνειδητό επίπεδο, ενώ πολλές από τις συγκρούσεις μας σχετικά με τον εαυτό μας και την αίσθηση της επάρκειάς μας βρίσκονται στο υποσυνείδητο ή το ασυνείδητο μυαλό μας. Ο εγκέφαλός μας είναι στην πραγματικότητα καλωδιωμένος με μια αρνητική προκατάληψη που χρησιμεύει ως στρατηγική επιβίωσης για τον εντοπισμό απειλών.  Έτσι με τις επιβεβαιώσεις, καταπολεμάμε αυτή την προκατάληψη αρνητικότητας και επανασυνδέουμε τον εγκέφαλό μας προς πιο χρήσιμα μοτίβα σκέψης.

Πώς χρησιμοποιούμε τις επιβεβαιώσεις

Οι επιβεβαιώσεις είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε στην αναδόμηση των περιοριστικών πεποιθήσεων, καθώς απαιτούν μόνο την προσοχή και την επίγνωσή μας. Μπαίνοντας στη συνήθεια να λέμε απλώς τις επιβεβαιώσεις μας δυνατά, να τις σκέφτόμαστε ή να τις γράφουμε κάπου, θα αρχίσουμε αργά αλλά σταθερά να αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε από μέσα προς τα έξω.

Είναι επίσης σημαντικό να υποστηρίζουμε τις διαβεβαιώσεις μας με ευθυγραμμισμένη δράση. Αν λέμε στον εαυτό μας ότι αντιμετωπίζουμε το σώμα σας με αγάπη και φροντίδα, αλλά δεν περνάμε χρόνο για να το κινήσουμε ή να τραφούμε με υγιεινή διατροφή,θα είμαστε ασύμβατοι και οι επιβεβαιώσεις μαςς θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τις επιβεβαιώσεις μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, και σύμφωνα με έρευνες όσο πιο κοντά στον ύπνο ή στο ξύπνημα, τόσο το καλύτερο, ενώ το να τις συνδυάζουμε με δραστηριότητες αυτο-φροντίδας μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Καθημερινές επιβεβαιώσεις:

Η ζωή μου είναι ευλογημένη.

Κάνω τη διαφορά.

Αγαπώ τον εαυτό μου.

Είμαι καλή φίλη.

Είμαι σημαντική.

Πάντα αναπτύσσομαι.

Είμαι ειρηνική.

Είμαι ειλικρινής.

Είμαι δυνατή.

Θα προχωρήσω μπροστά.

Θετικές επιβεβαιώσεις:

Θα έχω μια υπέροχη μέρα.

Είμαι ανοιχτή σε ευκαιρίες.

Η ζωή μου είναι άφθονη και ικανοποιητική.

Είμαι αφοσιωμένη στην προσωπική μου ανάπτυξη.

Κάθε μέρα είμαι καλύτερη από πριν.

Καμία πρόκληση δεν είναι πολύ μεγάλη για μένα.

Έχω ενέργεια.

Ξυπνάω κάθε πρωί με ένα χαμόγελο.

Νιώθω τόσο ζωντανή.

Επιβεβαιώσεις εκδήλωσης:

Τα όνειρά μου γίνονται πραγματικότητα.

Δημιουργώ τη δική μου πραγματικότητα.

Αυτό στο οποίο εστιάζω την προσοχή μου έρχεται σε μένα.

Καλώ τον ανώτερο εαυτό μου.

Καλώ την αφθονία.

Η αφθονία είναι παντού γύρω μου.

Οι στόχοι μου είναι δικοί μου για να τους πετύχω.

Αυτό που αναζητώ με αναζητά.

Η ενέργεια ρέει όπου πηγαίνει η προσοχή.

Αναλαμβάνω ευθυγραμμισμένη δράση προς τους στόχους μου.

Το συμπέρασμα?

Η επανάληψη θετικών επιβεβαιώσεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσουμε τον εγκέφαλο να κάνει μια αλλαγή. Είναι πολύ εύκολο να παγιδευτούμε σε αρνητικούς βρόχους σκέψης, αλλά με μερικές εξατομικευμένες και ενδυναμωτικές επιβεβαιώσεις (σε συνδυασμό με κάποια ειλικρινή αυτοκριτική και ευθυγραμμισμένη δράση), μπορούμε αργά αλλά σταθερά να αρχίσουμε να ‘’ξεμαθαίνουμε’’ και να αναδιαμορφώνουμε αυτά τα μοτίβα ώστε να βελτιώνουμε την καθημερινή μας νοοτροπία.

 

Photo by Nick Fewings on Unsplash

 

itoocan gr
Προπόνηση στον καύσωνα

Προπόνηση στον καύσωνα

‘Ολο και περισσότερο είναι εμφανείς οι αλλαγές στη ζωή μας από την κλιματική αλλαγή. Διανύουμε μια περίοδο παρατεταμένου καύσωνα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και φαίνεται πως είναι πια επιτακτικό να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στις νέες συνθήκες που προκύπτουν. Στο κείμενο μας, δε θα μιλήσουμε προφανώς για την κλιματική αλλαγή, αλλά σκεφτήκαμε πως κάποιες οδηγίες για την προπόνησή σας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, είναι χρήσιμες! Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε την προπόνησή μας : Έρευνες έχουν αποδείξει οτι η προπόνηση σε ζεστό καιρό ενθαρρύνει το σώμα μας να ιδρώνει περισσότερο (γεγονός που μας κρατά δροσερούς), να αυξάνει τον όγκο του πλάσματος του αίματος ωφελώντας την καρδιαγγειακή μας ικανότητα και να μειώνει τη θερμοκρασία του του σώματός μας - όλα αυτά είναι ευεργετικά και μας βοηθούν να αποδίδουμε καλύτερα σε κάθε καιρό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η άσκηση στη ζέστη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, θερμοπληξία και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη. Παρακάτω έχουμε μια λίστα με κάποιες συμβουλές για την προπόνησή σας:

  1. Αλλαγή στην ώρα της προπόνησης

Προσπαθήστε να προπονηθείτε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί. Αποφύγετε σίγουρα τις ώρες 10:00-18:00  που η ένταση του ήλιου και της ζέστης είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον, μια προπόνηση νωρίς το πρωί θα σας ενεργοποιήσει και θα σας προσφέρει ενέργεια σε συνδυασμό με ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης, προετοιμάζοντάς σας για το υπόλοιπο της ημέρας.

  1. Αλλαγή στην ένταση της προπόνησης

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος προστατεύει το σώμα κατά την άσκηση στη ζέστη, παρακολουθώντας συνεχώς τη θερμοκρασία του σώματος και περιορίζοντας τη μυϊκή δραστηριότητα για να αποτρέψει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε επικίνδυνα επίπεδα. (Στην πραγματικότητα είναι η θερμότητα που παράγεται από τους μύες, όχι η θερμότητα του περιβάλλοντος, που προκαλεί την εμφάνιση θερμοπληξίας. Η περιβαλλοντική θερμότητα απλώς εμποδίζει την απαγωγή της θερμότητας του σώματος). Επομένως, μην περιμένετε ή μην προσπαθείτε να αποδώσετε στα ίδια επίπεδα τις ζεστές ημέρες. Αντ' αυτού, ακούστε το σώμα σας, υπάρχουν και άλλες μέρες να αυξήσετε την απόδοσή σας.

  1. Δροσίζουμε το σώμα μας πριν την προπόνηση

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αθλητές αποδίδουν καλύτερα σε θερμά περιβάλλοντα όταν δροσίζουν το σώμα τους προηγουμένως. Δεν κάνει τεράστια διαφορά, αλλά αν θέλετε να κερδίσετε λίγο σε απόδοση σε σημαντικές προπονήσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στη ζέστη, χαμηλώστε το κλιματιστικό σας ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο πριν ξεκινήσετε.

  1. Ενυδάτωση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενυδατώνεται επαρκώς ο οργανισμός σας, πίνοντας νερό αλλά και ενυδατικά υγρά ακόμα και όταν δεν διψάτε. Πίνοντας καθ' όλη τη διάρκεια κάθε προπόνησης, θα διατηρήσετε τον όγκο του αίματός σας κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που με τη σειρά του διατηρεί τον ρυθμό εφίδρωσης σε υψηλά επίπεδα. Δεδομένου ότι το οξυγόνο μεταφέρεται στους μυς μέσω του αίματος, η διατήρηση του όγκου του αίματός σας μέσω των υγρών επιτρέπει επίσης στην καρδιά σας να παρέχει περισσότερο οξυγόνο ανά σύσπαση, έτσι ώστε να αποδίδετε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσατε αν αφήνατε το σώμα σας να αφυδατωθεί υπερβολικά.

  1. Επιλογή κατάλληλων ρούχων

Η εφίδρωση είναι ο κύριος μηχανισμός ψύξης του σώματος. Φροντίστε να φοράτε ρούχα που επιτρέπουν σε αυτόν τον μηχανισμό να κάνει τη δουλειά του. Αποφύγετε να φοράτε καθημερινά ρούχα, όπως βαμβακερά μπλουζάκια, τα οποία παγιδεύουν τον ιδρώτα και τη θερμότητα στο σώμα. Αντ' αυτού, φορέστε τεχνικά ρούχα που είναι σχεδιασμένα για το άθλημά σας και κατασκευασμένα από υφάσματα που απορροφούν την υγρασία από το δέρμα σας και την μεταφέρουν στην εξωτερική επιφάνεια του ρούχου. Τα ανοιχτά χρώματα που αντανακλούν τον ήλιο είναι επίσης προτιμότερα. Στην iToocan μπορείτε να βρείτε υψηλής τεχνολογίας ρούχα για την προπόνησή σας. Ενδεικτικά κάποια τοπ :

    

      

Εδώ μπορείτε να βρείτε επίσης μεγάλη ποικιλία από εντυπωσιακά σορτς για την προπόνησή σας.

Το καπέλο και το αντιηλιακό δεν τα βάζουμε στη λίστα μας καθώς θεωρούμε δεδομένο οτι χρησιμοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες! Προτιμήστε το κολύμπι ή την προπόνηση σε κάποιο κοντινό βουνό και θα ανταμειφθείτε! Καλή δύναμη και να ακούτε το σώμα σας!

-iToocan Team

Πηγές:

https://www.raceatyourpace.co.uk/how-to-train-in-hot-weather/

https://www.triathlete.com/training/tips-for-training-in-hot-weather/

https://www.fmh.gr/10-tropoi-gia-na-min-diakopsete-tin-gimnastiki-sas-logo-kausona/

https://www.shape.gr/fitness/tips-askisis/1003799/somatiki-askisi-me-kausona-ti-prepei-na-prosexeis/

https://www.basetraining.org/bigorexia-sta-adyta-tis-myikis-dysmorfias-i-diatarachi-poy-chtypa-kyrios-toys-andres-2/

https://www.onmed.gr/ygeia/story/397383/7-symvoyles-gia-na-askitheite-me-asfaleia-ston-kaysona

Photo by Nathalie Désirée Mottet on Unsplash
itoocan gr
Συνταγές για τον καύσωνα!

Συνταγές για τον καύσωνα!

Αγαπάμε πολύ το καλοκαίρι για πολλούς και διάφορους λόγους! Ένας απο αυτούς είναι και τα υπέροχα φρούτα και λαχανικά που μας βρίσκουμε την εποχή αυτή. Εν μέσω καύσωνα λοιπόν αποφασίσαμε να κλείσουμε το φούρνο και να φτιάξουμε συνταγές δροσερές, ελαφριές και θρεπτικές που βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τη ζέστη χωρίς να το επιβαρύνουν.

1.Κρέμα από πεπόνι

Υλικά

300 γρ πεπόνι

¾ φλ γάλα αμυγδάλου

2 ½ κ.σ σπόρους chia

2 κ.σ σιρόπι σφενδάμου ή μέλι

12 φύλλα μέντας

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μπλέντερ το πεπόνι και το πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνουν κρεμα. Αδειάζουμε την κρέμα σε γυάλινα σκεύη και τα βάζουμε στο ψυγείο για δώδεκα περίπου ώρες ώστε να πήξει η κρέμα.

2.Εύκολα και θρεπτικά παγωτίνια

Υλικά

200 γρ χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι

130 γρ φυστικοβούτυρο

1,5 κ.σ κακάο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 1-2 ώρες, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια πάστα. Προσθέτουμε τα άλλα δύο υλικά και ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνουν μια ομοιογενή πάστα. Την βάζουμε σε παγοθήκες, σκεπάζουμε και βάζουμε στην κατάψυξη. Χρειάζονται περίπου οχτώ ώρες για να παγώσουν καλά.

3.Παγωτό σοκολάτα- μπανάνα

Υλικά

3 μπανάνες ώριμες

2/3 της κούπας γάλα

3 κ.σ κακάο

1 κ.σ μέλι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες να παγώσουν. Αφού παγώσουν, τις αφήνουμε για πολύ λίγο έξω, να μην χαλάσουν τα μαχαίρια από το μπλέντερ και τις χτυπάμε με 2-3 κουταλιές από το γάλα. Μόλις θρυμματιστούν προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κακάο και το μέλι ώσπου να γίνουν μια κρέμα. Βάζουμε το μίγμα στην κατάψυξη για μισή ώρα και απολαμβάνουμε!

Καλή απόλαυση!

iToocan Team

 

 Πηγές : 

https://theveggiesisters.gr/

https://www.dairy-free.eu/

Photo by George Chandrinos on Unsplash

 

itoocan gr
Η iToocan προτείνει..

Η iToocan προτείνει..

Thessaloniki Walking Tours

Σήμερα επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μια φοβερή ομάδα της πόλης που μπορείτε να ακολουθήσετε, να περάσετε υπέροχα μαζί τους, να μάθετε πράγματα μέσα από τις φανταστικές τους αφηγήσεις και να ανακαλύψετε πώς έχει χτιστεί η σύνθετη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από την ιστορία και τους ανθρώπους της.

H Thessaloniki Walking Tours λοιπόν, είναι μια ομάδα που οργανώνει θεματικούς περιπάτους ανασύροντας ‘τη μνήμη μια πολυπολιτισμικής πόλης συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι, αναζητούν τις ανθρώπινες και άγνωστες ιστορίες που κρύβονται πίσω από γνωστά αλλά και λιγότερα γνωστά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές’

Η Thessaloniki Walking Tours οργανώνει περιπάτους με τις εξής θεματικές :

- Μια πόλη, πολλά πρόσωπα, αναρίθμητες ιστορίες : μια διαδρομή μέσα στην πόλη και την ιστορία της, η οποία ξεκινά από την ελληνιστική περίοδο και φτάνει μέχρι τον 20ο αιώνα.

-Ρωμαϊκή και Βυζαντινή διαδρομή : μια περιήγηση στο ρωμαϊκό και βυζαντινό παρελθόν της πόλης. Από τον Πύργο Τριγωνίου μέχρι την Ροτόντα, με την ομάδα θα ανακαλύψετε τα ορατά και κρυφά ίχνη του ρωμαϊκού και του μεσαιωνικού κόσμου

-Εβραϊκός περίπατος στη Θεσσαλονίκη: Μνήμη και Γεύσεις :  ένας περίπατος που συνδέει τόπους, χώρους, δρόμους, αγορές της πόλης με το Εβραϊκό στοιχείο ενώ ταυτόχρονα, μπορείτε να ανακαλύψετε τη σεφαραδείτικη κουζίνα με τα υπέροχα υλικά της.

-Σκοτεινή Μνήμη : μια περιήγηση στον 20ο αιώνα της πόλης, μια διαδρομή στο κέντρο της πόλης που ανασύρει δολοφονίες, μυστήριο, απώλειες και τραύματα στις μυστικές γωνιές και σημεία της πόλης.

-‘Σελανίκ: Το ρόδο του Σουλτάνου’ :ιστορία και θρύλοι, μνημεία και ίχνη της Οθωμανικής περιόδου, μια πρωτότυπη διαδρομή μέσα από μια  καινοτόμα προσέγγιση.

-Στα ίχνη των θεών της πόλης: Στον περίπατο αυτό που εκτείνεται από τον ναό των Αγίων Αποστόλων μέχρι τον Φραγκομαχαλά, θα ανακαλύψετε τα ίχνη που άφησαν οι θρησκείες, οι μυστικές σέκτες, τα δόγματα αλλά και τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτά.

- Οι δρόμοι της φωτιάς: ένας περίπατος-χαρτογράφηση της διαδρομής της πυρκαγιάς του 1917 που ολοκληρώνεται με προβολές στο Μουσείο Φωτογραφίας της πόλης.

-Από πύργο σε πύργο : από τον πυργίσκο του δυτικού τείχος της πόλης έως τον Λευκό Πύργο θα ανακαλύψετε άγνωστες ιστορίες της πόλης.

-‘Δρόμοι -Μέγαρα-Στοές’ : μια διαδρομή στα στενά της Δραγούμη και της Βενιζέλου που μπορείτε να δείτε την ιστορική εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της πόλης.

Η Thessaloniki Walking Tours, εκτός από τους παραπάνω περιπάτους, σας προσφέρει γαστρονομικές περιηγήσεις, εμπειρίες της πόλης- ρεμπέτικο, βαρδάρης, ντεπώ, σινε-περίπατο, αλλά και πολιτιστικά ταξίδια όπου μέσα από μια βιωματική εμπειρία γίνεται μια ιδιαίτερη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, την ταυτότητά της, τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους.

Παράλληλα, η ομάδα δρα μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Rebrandt and the Cat, με διάφορα σεμινάρια για την τέχνη, τη λογοτεχνία, την ιστορία και άλλα πολλά ενδιαφέροντα που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της thessalonikiwalkingtours

Καλές διαδρομές!

-iToocan Team

Πηγή: η επίσημη ιστοσελίδα της Thessaloniki Walking Tours και Rebrandt and the Cat  https://thessalonikiwalkingtours.com/

 Photo by Vianney CAHEN on Unsplash  

itoocan gr
Οι 5Ρυθμοί

Οι 5Ρυθμοί

Οι 5 Ρυθμοί είναι μια πρακτική κινητικού διαλογισμού που επινοήθηκε από την Gabrielle Roth, η οποία την περιγράφει ως ένα ταξίδι της ψυχής. Βασική αρχή είναι η ιδέα οτι τα πάντα είναι ενέργεια και κινούνται σε κύματα, μοτίβα και ρυθμούς.

Οι 5 Ρυθμοί λοιπόν, είναι ένας απλός, δυναμικός διαλογισμός που μπορεί να ασκηθεί από οποιανδήποτε - ανεξαρτήτως ηλικίας, μεγέθους ή φυσικής ικανότητας. Δεν υπάρχουν βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, ούτε χορογραφία που πρέπει να μάθετε, ούτε τρόπος να το κάνετε λάθος. ''Η μόνη απαίτηση είναι ένα σώμα που αναπνέει ακόμα, μια καρδιά που χτυπάει ακόμα και ένα μυαλό που είναι ακόμα περίεργο!''

Στην Ελλάδα, η μοναδική δασκάλα 5Ρυθμών είναι η Πάττυ Πετροπούλου. Σε συνέντευξή της αναφέρει : ''Οι 5Ρυθμοί είναι φιλοσοφία, τρόπος θέασης της Ζωής και Πρακτική. Είναι ο τρόπος που η εμπνεύστριά τους Gabrielle Roth αντιλήφθηκε τον τρόπο που η ενέργεια κινείται στο σύμπαν. Όπως γράφει η ίδια, "Η ενέργεια κινείται σε κύματα, τα κύματα κινούνται σε μοτίβα, τα μοτίβα σε ρυθμούς. Ο άνθρωπος είναι απλώς αυτά, ενέργεια, κύματα, μοτίβα, ρυθμοί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, ένας χορός." 'Όταν κάποιος εξασκεί την πρακτική συστηματικά καταλαβαίνει πως του ανοίγεται ένας θεραπευτικός δρόμος, μιας και είναι ταυτόχρονα δρόμος αυτογνωσίας.''

Οι 5Ρυθμοί είναι το Κύμα/Wave και είναι οι εξής:

1. Η Ροή /Flowing : Είναι η συνεχής κίνηση. Σε αυτόν τον ρυθμό κοιτάμε μέσα μας, και κινούμαστε όπως νιώθουμε, προσπαθούμε να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε την δεδομένη στιγμή, πώς νιώθουμε τώρα και το εξωτερικεύουμε με κινήσεις.

2. Το Στακκάτο/ Stacccato : ;έχοντας περάσει από τη ροή, τώρα μπορούμε να την εξωτερικεύσουμε. Τώρα που ξέρουμε πώς νιώθουμε και πώς είμαστε μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να συνδεθούμε με τους γύρω μας. Ο ρυθμός αυτός σχετίζεται με την αποφασιστικότητα και εκφράζεται με ξεκάθαρες κινήσεις, με σαφή αρχή και τέλος.

3.Το Χάος/ Chaos : Ενώνονται οι δύο προηγούμενοι ρυθμοί -το θαύμα της δημιουργίας. Χάος σημαίνει δημιουργία, εκεί που η θηλυκή ενέργεια χάνεται μες την αρσενική και το αντίθετο, είναι ο ρυθμός στον οποίο είμαστε όταν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως με επιτυχία, είναι ο ρυθμός που μπορούμε να τα διαλύσουμε όλα για να αναγεννηθούμε ξανά. Εδώ το τέμπο είναι γρήγορο, συχνά παρατηρείται ένα είδος κάθαρσης, οι συμμετέχοντες νιώθουν πως είναι έτοιμοι να "πετάξουν" μέρος από αυτά που τους βαραίνουν. 

4. Το Λυρικό/ Lyrical : Aφού έχουμε δουλέψει συνειδητά και ειλικρινά στους προηγούμενους ρυθμούς, νιώθουμε ελαφρύτεροι, πιο αδειανοί και εκεί υπάρχει συχνά το αίσθημα της ανακούφισης, είναι μια λεπτή κατάσταση, σχεδόν ονειρική, συχνά παιχνιδιάρα που η καρδιά ανοίγει μαζί με τα χέρια. Εκεί το βήμα και το σώμα γίνονται ανάλαφρα. 

5. Ακινησία/Stillness :οι συμμετέχοντες συνήθως έχουν πλέον "αδειάσει" από ότι τους απασχολούσε και η κίνηση που παρατηρούμε είναι κατά βάση αργή, γειωμένη και συχνά επαναλαμβανόμενη. Το οτι αποκαλούμε τον ρυθμό αυτόν Ακινησία δε σημαίνει οτι πρέπει να μείνουμε ακίνητοι, αν και τίποτα δεν "πρέπει" στους 5Ρυθμούς. Μπορεί κάλλιστα κάποιος που είχε μια πραγματικά κακή ημέρα ή άγγιξε ένα "βαρύ" θέμα να συνεχίσει να κινείται στον ρυθμό του Χάους για παράδειγμα. Ο τελευταίος ρυθμός είναι αυτός που τους περιέχει όλους, η βάση της πρακτικής, εκεί που μπορούμε πιο εύκολα από ότι στους άλλους ρυθμούς να πετύχουμε τον στόχο μας. Το άδειασμα του μυαλού από τις συνεχείς σκέψεις και την επαναφορά του στην απόλυτη και μόνο αίσθηση του Τώρα.
''Η βάση των 5Ρυθμών είναι πάντα το Σώμα. Από εκεί πηγάζουν και εκεί πάντα επιστρέφουμε. Εφόσον το σώμα κρατάει όλη την αρχέγονη πληροφορία, όλη η συναισθηματική εμπειρία μας εκεί είναι εντυπωμένη, είναι το μόνο μέρος να στραφούμε για να αντλήσουμε πληροφορία προς τον συνειδητό νου.''

Μπορούμε να διακρίνουμε στην πρακτική των 5Ρυθμών αρχές της της σαμανιστικής, εκστατικής, μυστικιστικής και ανατολικής φιλοσοφίας. Αντλεί επίσης από τη θεραπεία Gestalt, το κίνημα του ανθρώπινου δυναμικού και τη διαπροσωπική ψυχολογία. Η Roth περιγράφει την πρακτική ως ένα ταξίδι της ψυχής και λέει ότι με την κίνηση του σώματος, την απελευθέρωση της καρδιάς και την απελευθέρωση του νου, μπορεί κανείς να συνδεθεί με την ουσία της ψυχής, την πηγή έμπνευσης στην οποία το άτομο έχει απεριόριστες δυνατότητες και δυναμικό.

Στο χορό των 5Ρυθμών μπορείτε να παρακολουθείτε τις αντιλήψεις και τις αναμνήσεις, να αναζητάτε χειρονομίες και σχήματα, να συντονίζεστε με τα ένστικτα και τις διαισθήσεις. Αποκαλύπτουν τρόπους δημιουργικής έκφρασης της επιθετικότητας και της ευαλωτότητας, των συναισθημάτων και των αγωνιών, των άκρων. Μας επανασυνδέουν με τους κύκλους της γέννησης, του θανάτου και της ανανέωσης και μας συνδέουν με το πνεύμα σε όλα τα ζωντανά πράγματα. Μας μυούν πίσω στη σοφία του σώματός μας και απελευθερώνουν τη δυναμική θεραπευτική δύναμη της κίνησης.

-iToocan Team

Πηγές:
https://www.5rhythms.com/

https://www.dancetheater.gr/

https://quintatenchi.org/way-of-council/

https://enallaktikiagenda.gr/oi-5-rythmoi/

https://hathastudio.gr/5-rhythms/

https://in-rhythm.com/5-rhythms-dance/

https://en.wikipedia.org/wiki/5Rhythms

Photo by Ahmad Odeh on Unsplash

itoocan gr