Οι 5 Ρυθμοί είναι μια πρακτική κινητικού διαλογισμού που επινοήθηκε από την Gabrielle Roth, η οποία την περιγράφει ως ένα ταξίδι της ψυχής. Βασική αρχή είναι η ιδέα οτι τα πάντα είναι ενέργεια και κινούνται σε κύματα, μοτίβα και ρυθμούς.

Οι 5 Ρυθμοί λοιπόν, είναι ένας απλός, δυναμικός διαλογισμός που μπορεί να ασκηθεί από οποιανδήποτε - ανεξαρτήτως ηλικίας, μεγέθους ή φυσικής ικανότητας. Δεν υπάρχουν βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, ούτε χορογραφία που πρέπει να μάθετε, ούτε τρόπος να το κάνετε λάθος. ''Η μόνη απαίτηση είναι ένα σώμα που αναπνέει ακόμα, μια καρδιά που χτυπάει ακόμα και ένα μυαλό που είναι ακόμα περίεργο!''

Στην Ελλάδα, η μοναδική δασκάλα 5Ρυθμών είναι η Πάττυ Πετροπούλου. Σε συνέντευξή της αναφέρει : ''Οι 5Ρυθμοί είναι φιλοσοφία, τρόπος θέασης της Ζωής και Πρακτική. Είναι ο τρόπος που η εμπνεύστριά τους Gabrielle Roth αντιλήφθηκε τον τρόπο που η ενέργεια κινείται στο σύμπαν. Όπως γράφει η ίδια, "Η ενέργεια κινείται σε κύματα, τα κύματα κινούνται σε μοτίβα, τα μοτίβα σε ρυθμούς. Ο άνθρωπος είναι απλώς αυτά, ενέργεια, κύματα, μοτίβα, ρυθμοί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, ένας χορός." 'Όταν κάποιος εξασκεί την πρακτική συστηματικά καταλαβαίνει πως του ανοίγεται ένας θεραπευτικός δρόμος, μιας και είναι ταυτόχρονα δρόμος αυτογνωσίας.''

Οι 5Ρυθμοί είναι το Κύμα/Wave και είναι οι εξής:

1. Η Ροή /Flowing : Είναι η συνεχής κίνηση. Σε αυτόν τον ρυθμό κοιτάμε μέσα μας, και κινούμαστε όπως νιώθουμε, προσπαθούμε να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε την δεδομένη στιγμή, πώς νιώθουμε τώρα και το εξωτερικεύουμε με κινήσεις.

2. Το Στακκάτο/ Stacccato : ;έχοντας περάσει από τη ροή, τώρα μπορούμε να την εξωτερικεύσουμε. Τώρα που ξέρουμε πώς νιώθουμε και πώς είμαστε μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να συνδεθούμε με τους γύρω μας. Ο ρυθμός αυτός σχετίζεται με την αποφασιστικότητα και εκφράζεται με ξεκάθαρες κινήσεις, με σαφή αρχή και τέλος.

3.Το Χάος/ Chaos : Ενώνονται οι δύο προηγούμενοι ρυθμοί -το θαύμα της δημιουργίας. Χάος σημαίνει δημιουργία, εκεί που η θηλυκή ενέργεια χάνεται μες την αρσενική και το αντίθετο, είναι ο ρυθμός στον οποίο είμαστε όταν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως με επιτυχία, είναι ο ρυθμός που μπορούμε να τα διαλύσουμε όλα για να αναγεννηθούμε ξανά. Εδώ το τέμπο είναι γρήγορο, συχνά παρατηρείται ένα είδος κάθαρσης, οι συμμετέχοντες νιώθουν πως είναι έτοιμοι να "πετάξουν" μέρος από αυτά που τους βαραίνουν. 

4. Το Λυρικό/ Lyrical : Aφού έχουμε δουλέψει συνειδητά και ειλικρινά στους προηγούμενους ρυθμούς, νιώθουμε ελαφρύτεροι, πιο αδειανοί και εκεί υπάρχει συχνά το αίσθημα της ανακούφισης, είναι μια λεπτή κατάσταση, σχεδόν ονειρική, συχνά παιχνιδιάρα που η καρδιά ανοίγει μαζί με τα χέρια. Εκεί το βήμα και το σώμα γίνονται ανάλαφρα. 

5. Ακινησία/Stillness :οι συμμετέχοντες συνήθως έχουν πλέον "αδειάσει" από ότι τους απασχολούσε και η κίνηση που παρατηρούμε είναι κατά βάση αργή, γειωμένη και συχνά επαναλαμβανόμενη. Το οτι αποκαλούμε τον ρυθμό αυτόν Ακινησία δε σημαίνει οτι πρέπει να μείνουμε ακίνητοι, αν και τίποτα δεν "πρέπει" στους 5Ρυθμούς. Μπορεί κάλλιστα κάποιος που είχε μια πραγματικά κακή ημέρα ή άγγιξε ένα "βαρύ" θέμα να συνεχίσει να κινείται στον ρυθμό του Χάους για παράδειγμα. Ο τελευταίος ρυθμός είναι αυτός που τους περιέχει όλους, η βάση της πρακτικής, εκεί που μπορούμε πιο εύκολα από ότι στους άλλους ρυθμούς να πετύχουμε τον στόχο μας. Το άδειασμα του μυαλού από τις συνεχείς σκέψεις και την επαναφορά του στην απόλυτη και μόνο αίσθηση του Τώρα.
''Η βάση των 5Ρυθμών είναι πάντα το Σώμα. Από εκεί πηγάζουν και εκεί πάντα επιστρέφουμε. Εφόσον το σώμα κρατάει όλη την αρχέγονη πληροφορία, όλη η συναισθηματική εμπειρία μας εκεί είναι εντυπωμένη, είναι το μόνο μέρος να στραφούμε για να αντλήσουμε πληροφορία προς τον συνειδητό νου.''

Μπορούμε να διακρίνουμε στην πρακτική των 5Ρυθμών αρχές της της σαμανιστικής, εκστατικής, μυστικιστικής και ανατολικής φιλοσοφίας. Αντλεί επίσης από τη θεραπεία Gestalt, το κίνημα του ανθρώπινου δυναμικού και τη διαπροσωπική ψυχολογία. Η Roth περιγράφει την πρακτική ως ένα ταξίδι της ψυχής και λέει ότι με την κίνηση του σώματος, την απελευθέρωση της καρδιάς και την απελευθέρωση του νου, μπορεί κανείς να συνδεθεί με την ουσία της ψυχής, την πηγή έμπνευσης στην οποία το άτομο έχει απεριόριστες δυνατότητες και δυναμικό.

Στο χορό των 5Ρυθμών μπορείτε να παρακολουθείτε τις αντιλήψεις και τις αναμνήσεις, να αναζητάτε χειρονομίες και σχήματα, να συντονίζεστε με τα ένστικτα και τις διαισθήσεις. Αποκαλύπτουν τρόπους δημιουργικής έκφρασης της επιθετικότητας και της ευαλωτότητας, των συναισθημάτων και των αγωνιών, των άκρων. Μας επανασυνδέουν με τους κύκλους της γέννησης, του θανάτου και της ανανέωσης και μας συνδέουν με το πνεύμα σε όλα τα ζωντανά πράγματα. Μας μυούν πίσω στη σοφία του σώματός μας και απελευθερώνουν τη δυναμική θεραπευτική δύναμη της κίνησης.

-iToocan Team

Πηγές:
https://www.5rhythms.com/

https://www.dancetheater.gr/

https://quintatenchi.org/way-of-council/

https://enallaktikiagenda.gr/oi-5-rythmoi/

https://hathastudio.gr/5-rhythms/

https://in-rhythm.com/5-rhythms-dance/

https://en.wikipedia.org/wiki/5Rhythms

Photo by Ahmad Odeh on Unsplash