‘Ολο και περισσότερο είναι εμφανείς οι αλλαγές στη ζωή μας από την κλιματική αλλαγή. Διανύουμε μια περίοδο παρατεταμένου καύσωνα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και φαίνεται πως είναι πια επιτακτικό να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στις νέες συνθήκες που προκύπτουν. Στο κείμενο μας, δε θα μιλήσουμε προφανώς για την κλιματική αλλαγή, αλλά σκεφτήκαμε πως κάποιες οδηγίες για την προπόνησή σας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, είναι χρήσιμες! Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε την προπόνησή μας : Έρευνες έχουν αποδείξει οτι η προπόνηση σε ζεστό καιρό ενθαρρύνει το σώμα μας να ιδρώνει περισσότερο (γεγονός που μας κρατά δροσερούς), να αυξάνει τον όγκο του πλάσματος του αίματος ωφελώντας την καρδιαγγειακή μας ικανότητα και να μειώνει τη θερμοκρασία του του σώματός μας - όλα αυτά είναι ευεργετικά και μας βοηθούν να αποδίδουμε καλύτερα σε κάθε καιρό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η άσκηση στη ζέστη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, θερμοπληξία και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη. Παρακάτω έχουμε μια λίστα με κάποιες συμβουλές για την προπόνησή σας:

  1. Αλλαγή στην ώρα της προπόνησης

Προσπαθήστε να προπονηθείτε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί. Αποφύγετε σίγουρα τις ώρες 10:00-18:00  που η ένταση του ήλιου και της ζέστης είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον, μια προπόνηση νωρίς το πρωί θα σας ενεργοποιήσει και θα σας προσφέρει ενέργεια σε συνδυασμό με ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης, προετοιμάζοντάς σας για το υπόλοιπο της ημέρας.

  1. Αλλαγή στην ένταση της προπόνησης

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος προστατεύει το σώμα κατά την άσκηση στη ζέστη, παρακολουθώντας συνεχώς τη θερμοκρασία του σώματος και περιορίζοντας τη μυϊκή δραστηριότητα για να αποτρέψει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε επικίνδυνα επίπεδα. (Στην πραγματικότητα είναι η θερμότητα που παράγεται από τους μύες, όχι η θερμότητα του περιβάλλοντος, που προκαλεί την εμφάνιση θερμοπληξίας. Η περιβαλλοντική θερμότητα απλώς εμποδίζει την απαγωγή της θερμότητας του σώματος). Επομένως, μην περιμένετε ή μην προσπαθείτε να αποδώσετε στα ίδια επίπεδα τις ζεστές ημέρες. Αντ' αυτού, ακούστε το σώμα σας, υπάρχουν και άλλες μέρες να αυξήσετε την απόδοσή σας.

  1. Δροσίζουμε το σώμα μας πριν την προπόνηση

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αθλητές αποδίδουν καλύτερα σε θερμά περιβάλλοντα όταν δροσίζουν το σώμα τους προηγουμένως. Δεν κάνει τεράστια διαφορά, αλλά αν θέλετε να κερδίσετε λίγο σε απόδοση σε σημαντικές προπονήσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στη ζέστη, χαμηλώστε το κλιματιστικό σας ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο πριν ξεκινήσετε.

  1. Ενυδάτωση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενυδατώνεται επαρκώς ο οργανισμός σας, πίνοντας νερό αλλά και ενυδατικά υγρά ακόμα και όταν δεν διψάτε. Πίνοντας καθ' όλη τη διάρκεια κάθε προπόνησης, θα διατηρήσετε τον όγκο του αίματός σας κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που με τη σειρά του διατηρεί τον ρυθμό εφίδρωσης σε υψηλά επίπεδα. Δεδομένου ότι το οξυγόνο μεταφέρεται στους μυς μέσω του αίματος, η διατήρηση του όγκου του αίματός σας μέσω των υγρών επιτρέπει επίσης στην καρδιά σας να παρέχει περισσότερο οξυγόνο ανά σύσπαση, έτσι ώστε να αποδίδετε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσατε αν αφήνατε το σώμα σας να αφυδατωθεί υπερβολικά.

  1. Επιλογή κατάλληλων ρούχων

Η εφίδρωση είναι ο κύριος μηχανισμός ψύξης του σώματος. Φροντίστε να φοράτε ρούχα που επιτρέπουν σε αυτόν τον μηχανισμό να κάνει τη δουλειά του. Αποφύγετε να φοράτε καθημερινά ρούχα, όπως βαμβακερά μπλουζάκια, τα οποία παγιδεύουν τον ιδρώτα και τη θερμότητα στο σώμα. Αντ' αυτού, φορέστε τεχνικά ρούχα που είναι σχεδιασμένα για το άθλημά σας και κατασκευασμένα από υφάσματα που απορροφούν την υγρασία από το δέρμα σας και την μεταφέρουν στην εξωτερική επιφάνεια του ρούχου. Τα ανοιχτά χρώματα που αντανακλούν τον ήλιο είναι επίσης προτιμότερα. Στην iToocan μπορείτε να βρείτε υψηλής τεχνολογίας ρούχα για την προπόνησή σας. Ενδεικτικά κάποια τοπ :

    

      

Εδώ μπορείτε να βρείτε επίσης μεγάλη ποικιλία από εντυπωσιακά σορτς για την προπόνησή σας.

Το καπέλο και το αντιηλιακό δεν τα βάζουμε στη λίστα μας καθώς θεωρούμε δεδομένο οτι χρησιμοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες! Προτιμήστε το κολύμπι ή την προπόνηση σε κάποιο κοντινό βουνό και θα ανταμειφθείτε! Καλή δύναμη και να ακούτε το σώμα σας!

-iToocan Team

Πηγές:

https://www.raceatyourpace.co.uk/how-to-train-in-hot-weather/

https://www.triathlete.com/training/tips-for-training-in-hot-weather/

https://www.fmh.gr/10-tropoi-gia-na-min-diakopsete-tin-gimnastiki-sas-logo-kausona/

https://www.shape.gr/fitness/tips-askisis/1003799/somatiki-askisi-me-kausona-ti-prepei-na-prosexeis/

https://www.basetraining.org/bigorexia-sta-adyta-tis-myikis-dysmorfias-i-diatarachi-poy-chtypa-kyrios-toys-andres-2/

https://www.onmed.gr/ygeia/story/397383/7-symvoyles-gia-na-askitheite-me-asfaleia-ston-kaysona

Photo by Nathalie Désirée Mottet on Unsplash