Αν έχετε ακούσει για τις επιβεβαιώσεις (affirmations), η ιδέα ότι η εκφώνηση μερικών φράσεων μπορεί να βελτιώσει με μαγικό τρόπο τη ζωή σας μπορεί να ακούγεται λίγο τραβηγμένη. Παρόλο που οι επιβεβαιώσεις δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι, μπορούν σίγουρα να είναι αποτελεσματικές, ειδικά όταν ξέρετε πώς να τις χρησιμοποιείτε.

Για να δούμε πώς λοιπόν κάποιες φράσεις επιβεβαίωσης στον εαυτό μας, μπορούν να γίνουν μια καθημερινή πρακτική και πόσο βοηθητικές μπορεί να είναι.

Τι είναι οι επιβεβαιώσεις;

Οι επιβεβαιώσεις είναι αυτοεπιλεγμένες φράσεις που ενσαρκώνουν αυτό που θα θέλαμε να γίνουμε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε ότι είμαι ικανοποιημένη με την ζωή μου ή ότι βρίσκομαι στο σωστό δρόμο.

Η ιδέα είναι ότι η θετική σκέψη δημιουργεί αυτοβελτίωση, και η επανάληψη των επιβεβαιώσεών σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μεταμορφώσει τα μοτίβα σκέψης και τις νοητικές στάσεις.

Γιατί οι επιβεβαιώσεις λειτουργούν

Η επανάληψη των επιβεβαιώσεων είναι ισχυρή και έρευνες έχουν  δείξει ότι οι θετικές σκέψεις μπορούν να έχουν εξίσου θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο μας.

Όσο περισσότερο δουλεύουμε με τις αυτο-επιβεβαιώσεις, τόσο περισσότερο η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει στην αυτοβελτίωση, καθώς βοηθούν στη μετατροπή των αρνητικών μοτίβων σκέψης. Οι επιβεβαιώσεις λειτουργούν κυρίως σε συνειδητό επίπεδο, ενώ πολλές από τις συγκρούσεις μας σχετικά με τον εαυτό μας και την αίσθηση της επάρκειάς μας βρίσκονται στο υποσυνείδητο ή το ασυνείδητο μυαλό μας. Ο εγκέφαλός μας είναι στην πραγματικότητα καλωδιωμένος με μια αρνητική προκατάληψη που χρησιμεύει ως στρατηγική επιβίωσης για τον εντοπισμό απειλών.  Έτσι με τις επιβεβαιώσεις, καταπολεμάμε αυτή την προκατάληψη αρνητικότητας και επανασυνδέουμε τον εγκέφαλό μας προς πιο χρήσιμα μοτίβα σκέψης.

Πώς χρησιμοποιούμε τις επιβεβαιώσεις

Οι επιβεβαιώσεις είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε στην αναδόμηση των περιοριστικών πεποιθήσεων, καθώς απαιτούν μόνο την προσοχή και την επίγνωσή μας. Μπαίνοντας στη συνήθεια να λέμε απλώς τις επιβεβαιώσεις μας δυνατά, να τις σκέφτόμαστε ή να τις γράφουμε κάπου, θα αρχίσουμε αργά αλλά σταθερά να αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε από μέσα προς τα έξω.

Είναι επίσης σημαντικό να υποστηρίζουμε τις διαβεβαιώσεις μας με ευθυγραμμισμένη δράση. Αν λέμε στον εαυτό μας ότι αντιμετωπίζουμε το σώμα σας με αγάπη και φροντίδα, αλλά δεν περνάμε χρόνο για να το κινήσουμε ή να τραφούμε με υγιεινή διατροφή,θα είμαστε ασύμβατοι και οι επιβεβαιώσεις μαςς θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τις επιβεβαιώσεις μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, και σύμφωνα με έρευνες όσο πιο κοντά στον ύπνο ή στο ξύπνημα, τόσο το καλύτερο, ενώ το να τις συνδυάζουμε με δραστηριότητες αυτο-φροντίδας μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Καθημερινές επιβεβαιώσεις:

Η ζωή μου είναι ευλογημένη.

Κάνω τη διαφορά.

Αγαπώ τον εαυτό μου.

Είμαι καλή φίλη.

Είμαι σημαντική.

Πάντα αναπτύσσομαι.

Είμαι ειρηνική.

Είμαι ειλικρινής.

Είμαι δυνατή.

Θα προχωρήσω μπροστά.

Θετικές επιβεβαιώσεις:

Θα έχω μια υπέροχη μέρα.

Είμαι ανοιχτή σε ευκαιρίες.

Η ζωή μου είναι άφθονη και ικανοποιητική.

Είμαι αφοσιωμένη στην προσωπική μου ανάπτυξη.

Κάθε μέρα είμαι καλύτερη από πριν.

Καμία πρόκληση δεν είναι πολύ μεγάλη για μένα.

Έχω ενέργεια.

Ξυπνάω κάθε πρωί με ένα χαμόγελο.

Νιώθω τόσο ζωντανή.

Επιβεβαιώσεις εκδήλωσης:

Τα όνειρά μου γίνονται πραγματικότητα.

Δημιουργώ τη δική μου πραγματικότητα.

Αυτό στο οποίο εστιάζω την προσοχή μου έρχεται σε μένα.

Καλώ τον ανώτερο εαυτό μου.

Καλώ την αφθονία.

Η αφθονία είναι παντού γύρω μου.

Οι στόχοι μου είναι δικοί μου για να τους πετύχω.

Αυτό που αναζητώ με αναζητά.

Η ενέργεια ρέει όπου πηγαίνει η προσοχή.

Αναλαμβάνω ευθυγραμμισμένη δράση προς τους στόχους μου.

Το συμπέρασμα?

Η επανάληψη θετικών επιβεβαιώσεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσουμε τον εγκέφαλο να κάνει μια αλλαγή. Είναι πολύ εύκολο να παγιδευτούμε σε αρνητικούς βρόχους σκέψης, αλλά με μερικές εξατομικευμένες και ενδυναμωτικές επιβεβαιώσεις (σε συνδυασμό με κάποια ειλικρινή αυτοκριτική και ευθυγραμμισμένη δράση), μπορούμε αργά αλλά σταθερά να αρχίσουμε να ‘’ξεμαθαίνουμε’’ και να αναδιαμορφώνουμε αυτά τα μοτίβα ώστε να βελτιώνουμε την καθημερινή μας νοοτροπία.

 

Photo by Nick Fewings on Unsplash