Κατά τη διάρκεια της εργασίας σου, είτε αυτή είναι σε κάποιο γραφείο, είτε κάπου αλλού, μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να έχει άγχος. Ο χρόνος σε πιέζει, οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν και οι προθεσμίες να τηρηθούν. Αυτή η πίεση επιβαρύνει το μυαλό σου και τη συγκέντρωσή σου με αποτέλεσμα να μην μπορείς να αποδώσεις, να νιώθεις νευρικότητα και να μην μπορείς να αποφορτιστείς. Η ενσυνειδητότητα, όπως έχουμε πει ξανά σε αυτό το μπλογκ, μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλούς τομείς της ζωής σου, μπορεί όμως να αποτελέσει και ένα ισχυρό εργαλείο και  κατά τη διάρκεια της εργασίας σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένη, αποφεύγοντας να επιτρέποντάς σου να είσαι παρούσα και όχι στον αυτόματο πιλότο, να είσαι εκεί με ουσιαστικό τρόπο και να ολοκληρώσεις την ημέρα σου.

Επιπροσθέτως, μπορεί να γίνει το μέσο για να διατηρείς σε μια ήρεμη κατάσταση το μυαλό σου και να μπορείς να διαχειριστείς το άγχος και το στρες μακριά. Παρακάτω, μπορείς να βρεις μερικές απλές συμβουλές για να εξασκείς την ενσυνειδητότητα στο χώρο εργασίας σου.


Αρχή της ημέρας

Ξεκίνησε την ημέρα σου αφιερώνοντας δέκα λεπτά προετοιμασίας πριν αρχίσεις την εργασία σου. Απλά στάσου όρθια μπροστά στο γραφείο σου, ή οπουδήποτε ανάλογα με τον χώρο εργασίας σου, κλείσε τα μάτια σου και συγκεντρώσου στην αναπνοή σου, εισπνέοντας βαθιά. Προσπάθησε να αποκλείσεις τους περιβάλλοντες ήχους και εστιάσου μόνο στον εαυτό σου, στην παρουσία σου και στη σύνδεση του φυσικού σου σώματος με την πνευματική σου ύπαρξη. Μη νιώθεις πιεσμένη να ξεκινήσεις τις εργασίες της ημέρας μέχρι να νιώσεις απόλυτα προετοιμασμένη να το κάνεις. Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο χρόνος που θα αφιερώσεις στον εαυτό σου.

Αναπνοή

Μια τεχνική που μπορείς να επιστρατεύσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είναι οι βαθιές αναπνοές μέσα και έξω, καθαρίζοντας  έτσι το μυαλό σου και εστιάζοντας στο να εξαλείψεις τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που μπορεί να προκύπτουν. Η επίγνωση της αναπνοής σου μπορεί να σε βοηθήσει μετά από μια αγχωτική αλληλεπίδραση με έναν συνάδελφο, ή ακριβώς πριν ξεκινήσεις μια νέα εργασία.

Αυτοεκτίμηση

Υπάρχουν φορές που μπορεί να χάνεις τον σκοπό της συνεισφοράς σου στον εργασιακό σου χώρο, να νιώθεις υποτιμημένη με αποτέλεσμα να πέφτει η παραγωγικότητά σου. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σε βοηθήσει να επαναφέρεις στη μνήμη σου την αξία της εργασίας σου, να εκφράσεις την εκτίμησή σου στον εαυτό σου. Μπορείς να το πετύχεις αυτό με ένα μίνι διαλογισμό. Απλά κλείσε τα μάτια σου, συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και σκέψου ένα επίτευγμά σου μέσα στην εταιρεία ή ένα θετικό πράγμα που έχεις πετύχει για την εξέλιξη της καριέρας σου. Προσπάθησε να ξαναζήσεις αυτή την εμπειρία που σκέφτεσαι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και στη συνέχεια εστίασε στο πως όλο αυτό σε ωφέλησε.


Συμπονετική ενσυνειδητότητα

Η ενσωμάτωση αυτών των πράξεων ενσυνειδητότητας στην ημέρα σας όχι μόνο θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο χαλαροί και παραγωγικοί στην εργασία σας, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να είστε πιο ευγενικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας.

Ίσως βρεθείτε να αναρωτιέστε γιατί πρέπει να είστε πιο συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Η απάντηση εδώ είναι ότι όταν αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με συμπόνια, αυτή ευδοκιμεί και σε άλλους τομείς της ζωής σας.

Θα διαπιστώσετε ότι όταν το κάνετε αυτό, η καλοσύνη έρχεται ευκολότερα στους γύρω σας. Στους φίλους, στην οικογένεια και ακόμη και στους αγνώστους. Αυτή η ευγένεια σύντομα θα αντανακλάται στον τρόπο που οι άνθρωποι σας συμπεριφέρονται. Και αυτό είναι κάτι που μπορούμε όλοι να απολαύσουμε στον εργασιακό χώρο!

Καμιά φορά δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο μας καταβάλλει το εργασιακό άγχος και αυτές οι συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν για αρχή στη συνειδητοποίηση. Σε όποια κατάσταση και να βρισκόμαστε, η ενσυνειδητότητα επιδρά στην ύπαρξή μας και μας επαναφέρει στο παρόν, στο εδώ και τώρα!

-iToocan Team

 

Πηγή : https://whateveryourdose.com/mindfulness-in-the-office/

Photo by Jason Goodman on Unsplash