Ή πώς μια δραστηριότητα που θεωρείται παιδική, μπορεί να έχει τόσα πολλά οφέλη! Η αναπήδηση στο τραμπολίνο κάνει πραγματικά θαύματα για την ευεξία μας. Η NASA χαρακτηρίζει αυτόν τον τύπο γυμναστικής ως την πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης που έχει επινοήσει ο άνθρωπος, τρεις φορές πιο αποτελεσματική από το τρέξιμο. Το καλύτερο δε είναι ότι  συνδυάζει διασκέδαση και έντονη άσκηση, όσες έχετε χοροπηδήσει σε τραμπολίνο θα το γνωρίζετε ήδη. Μολονότι πρόκειται για σκληρή άσκηση με την οποία χάνεις λίπος, δεν αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος του μόχθου το ίδιο όπως όταν βγαίνεις έξω για τρέξιμο.

Για να δούμε όμως πιο αναλυτικά τα οφέλη από την άσκηση στο τραμπολίνο :
  • Είναι αερόβια άσκηση που βελτιώνει την καρδιαγγειακή κατάσταση και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η αναπήδηση βοηθά τους μυς να συστέλλονται, με αποτέλεσμα τη ρυθμική συμπίεση των φλεβών και των αρτηριών. Αυτό βοηθά στην κίνηση των υγρών πιο αποτελεσματικά μέσω του σώματος και πίσω στην καρδιά, μειώνοντας έτσι την περιφερική αρτηριακή πίεση.
  • Βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό του σώματος, καθώς κατά τη διάρκεια της άσκησης αναγκάζεσαι να έχεις συνεχώς επίγνωση του κέντρου ισορροπίας σου. Όσο περισσότερο εξασκείσαι στα άλματα, τόσο μεγαλύτερη βελτίωση βλέπεις στις κινητικές σου ικανότητες και στον συντονισμό. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι είναι βασικό εργαλείο εργοθεραπευτών για τα παιδάκια με προβλήματα κινητικού συντονισμού.
  • Είναι μια από τις μορφές άσκησης που προτείνουν όσοι ασχολούνται με το brain gym (εκγύμναση του εγκεφάλου), καθώς βοηθά τον εγκέφαλο να χτίσει συνάψεις και νευρικές οδούς ενώ παράλληλα βελτιώνει τη μνήμη ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και βοηθώντας στην εν γένει σωστή λειτουργία του.
  • Η επαναλαμβανόμενη αναπήδηση ασκεί μικρή πίεση στα οστά μας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό συμπιέζει τα οστά και τα κάνει πιο πυκνά, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Έρευνες δείχνουν ότι η επιτάχυνση και επιβράδυνση των αλμάτων σε ένα τραμπολίνο κάνει το σώμα να ερμηνεύσει την κίνηση ως μια αύξηση στην βαρυτική έλξη. Τα οστά μας έτσι αποκτούν δύναμη και πυκνότητα με την άσκηση, η οποία επιπροσθέτως είναι εξαιρετική για την αποφυγή τραυματισμών μακροπρόθεσμα.
  • Αυτή η αλλαγή της βαρυτικής πίεσης εκκινεί το λεμφικό σύστημα, που μεταφέρει τα ανοσοκύτταρα σε όλο το σώμα για να δημιουργήσει άμυνα ενάντια στις λοιμώξεις, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα. Το λεμφικό και το καρδιαγγειακό σύστημα συνεργάζονται για να διατηρήσουν τα επίπεδα του αίματος και του λεμφικού υγρού ισορροπημένα και να αποβάλλουν τις τοξίνες.
  • Είναι άσκηση με πολύ χαμηλή επιβάρυνση των αρθρώσεων. Τα τραμπολίνα είναι μαλακά και απορροφούν τις κρούσεις και έως και 80% της πίεσης από τις αρθρώσεις των κάτω άκρων. Οι φυσιοθεραπευτές εξάλλου χρησιμοποιούν το τραμπολίνο ως εργαλείο αποκατάστασης για την ενδυνάμωση των αρθρώσεων των κάτω άκρων.
  • Σε ότι αφορά την απώλεια βάρους, το τραμπολίνο είναι πράγματι ένας διασκεδαστικός τρόπος να κάνεις σοβαρή δουλειά, μιας και μπορείς σε ένα δεκάλεπτο πρόγραμμα να κάψεις το ίδιο λίπος με τρέξιμο 30 λεπτών! Ακόμα περισσότερο όμως, είναι μια μορφή άσκησης που δίνει ώθηση στον μεταβολικό ρυθμό, ώστε το σώμα να επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά.

 Άλματα διασκέδασης λοιπόν που ισοδυναμούν με άλματα προς όφελος της υγείας σου! Μπορείς να το συνδυάσεις  με μουσική, με χορογραφίες και περιστροφές που θα σε ξεσηκώσουν! Καλή απόλαυση!

-iToocan Team

Πηγές:

https://whateveryourdose.com/fitness/

https://www.savoirville.gr/giati-to-rebounding-workout-tha-ginei-agapimeno-cardio/

https://simerini.sigmalive.com/article/2014/4/5/otan-to-paignidi-ginetai-askese/

https://meygeia.gr/jumping-fitness-ti-einai/

https://www.wefit.gr/el/news/fitness/ta-50-ofeli-tou-trampolino/

https://www.queen.gr/well-being/fitness/story/211191/aerovia-askisi-sto-spiti-5-ofeli-poy-exei-to-trampolino

https://womensnews.gr/ygeia/fitness/trabolino-askisis-ofeli/

 

Photo by Memento Media on Unsplash