Αυτή την εβδομάδα μιλάμε για ένα υπέροχο υλικό για το δέρμα σου, το λάδι αβοκάντου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ολοένα και αυξανόμενη χρήση αυτού του συστατικού στα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας. Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό:

Το αβοκάντο περιέχει :

Πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και Ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην υγεία του δέρματος.

Στερολίνες οι οποίες μαλακώνουν την επιδερμίδα και βοηθούν στο να μην εμφανίζονται πανάδες στο δέρμα.

Αντιοξειδωτικά,βιταμίνες Α, D και Ε, που βοηθούν στην ελαστικόττηα του δέρματος και επιδρούν στις επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο, μειώνουν την ξηρότητα και  βελτιώνουν την όψη της γηρασμένης/ταλαιπωρημένης επιδερμίδας.

Λεκιθίνη και κάλιο που ωφελούν την γενικότερη υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

 -Είναι το αβοκαντέλαιο καλό για το πρόσωπό σου;

 Η απάντηση είναι Ναι! Έχει βαθιά θρεπτική και ενυδατική δράση στο δέρμα, ενώ τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Το αβοκάντο ανήκει πια στη λίστα με τα superfoods και με τον ίδιο τρόπο που επιδρά διατροφικά στο σώμα μας, επιδρά και στο δέρμα μας. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε ceramides, τα οποία βοηθούν το δέρμα να διατηρεί την υγρασία του αλλά και να αναδομεί τα προστατευτικά του επίπεδα.

Το βήτα καροτένιο, η πρωτεΐνη, η λεκιθίνη, τα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες Α, D προστατεύουν από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες και διεγείρουν το μεταβολισμό του κολλαγόνου. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο έλαιο αβοκάντο βοηθούν στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών, διευκολύνοντας τις ουλές και το σπασμένο δέρμα.

Πώς μπορείς να το φτιάξεις σπίτι σου, στην περίπτωση που δεν θέλεις να το αγοράσεις:

 Το έλαιο αβοκάντου, όπως και όλα τα έλαια, για να διατηρούν τα περισσότερα ευεργετικά τους συστατικά πρέπει να εξάγονται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει οικιακά καθώς χρειάζονται ειδικές πρέσες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να φτιάξετε το λάδι αβοκάντου στο σπίτι διατηρώντας μεγάλο ποσοστό αυτών των συστατικών.

Με αποξήρανση του φρούτου:

Τι θα χρειαστείς:

12 αβοκάντο

1 ταψί ρηχό

1 μεγάλη καθαρή γάζα

1 δοχείο για να το αποθηκεύσετε (κατά προτίμηση αδιάφανο) 

Οδηγίες:

  1. Αφαίρεσε τη φλούδα και κράτησε μόνο τη σάρκα από το αβοκάντο.
  2. Πολτοποίησέ τη μέχρι να γίνει κρέμα και άπλωσέ τη στο ταψί, δημιουργώντας μια λεπτή στρώση
  3. Τοποθέτησε το ταψί σε σημείο του σπιτιού ώστε να το βλέπει ο ήλιος και να το αποξηράνει. Εναλλακτικά, βάλε το στον φούρνο στους 60-70 °C μέχρι να ψηθεί (περίπου 5 ώρες).
  4. Αφού ο πολτός πάρει ένα σκούρο πράσινο – καφέ χρώμα, βάλε τον μέσα στη γάζα και στράγγιξέ το σε ένα καθαρό δοχείο.
  5. Τέλος, μεταφέρετε το υγρό που βγήκε, το οποίο είναι το λάδι αβοκάντο που, σε ένα καθαρό αποστειρωμένο δοχείο και αποθήκευσε το σε ένα σκιερό σημείο.

 Ωραία! Και τώρα που το έφτιαξες, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σκέτο ή να φτιάξεις μάσκες και κρέμες για το πρόσωπο και να προσφέρεις στην επιδερμίδα σου όλα τα προαναφερθέντα ευεργετικά οφέλη. Σου φυλάξαμε για το τέλος μια ακόμη συνταγή για μάσκα με λάδι λάδι αβοκάντο:

Θα χρειαστείς

1 ώριμο αβοκάντο

Λίγο έλαιο αβοκάντο

Οδηγίες: 

 Κόψε το αβοκάντο σε μικρά κομματάκια και πρόσθεσε λίγο από το έλαιο που έχεις. Ανάμιξέ τα με ένα μη μεταλλικό εργαλείο (το μέταλλo συνήθως οξειδώνει τα λαχανικά και τα φρούτα), ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα σου.

Στη συνέχεια, βάλε το μείγμα στο πρόσωπό σου και άφησέ το για περίπου 15 λεπτά. Ξέπλυνε με χλιαρό νερό

 Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι ιδιότητες αυτού του ελαίου και πόσο εύκολο είναι με λίγα διαθέσιμα υλικά να φτιάξεις στο σπίτι σου προϊόντα με εξαιρετικά οφέλη για την επιδερμίδα σου. Εμείς πάντως είμαστε ενθουσιασμένες, εσύ? Μην ξεχάσεις επίσης να εντάξεις το αβοκάντο στη διατροφή σου! Μπορείς να βρεις πλέον και εγχώρια, πεντανόστιμα αβοκάντο.

-iToocan Team

 Πηγές:

https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2555

https://www.beautetinkyriaki.gr/ladi-avocado-idiotites-maskes/

https://whateveryourdose.com/avocado-oil-beauty-trend-to-watch-in-2022/