Πρώτη εβδομάδα του νέου έτους και ήρθε η ώρα να επανέλθουμε σιγά σιγά στις καλές, υγιεινές μας συνήθειες! Σου έχουμε βρει μια συνταγή για τσάι, αρκετά διαδεδομένη και κυρίως αποτελεσματική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόκειται για τέσσερα απλά αλλά πραγματικά ευεργετικά και καταπραϋντικά υλικά, που τονώνουν την ενέργειά σου. Λεμόνι, τζίντζερ, κουρκουμάς και πιπέρι καγιέν είναι τα συστατικά που προτείνουμε να εντάξεις στην πρωινή σου ρουτίνα!

  •  Τα λεμόνια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ιδανική για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων, και αντιοξειδωτικών με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνη Β, ενώ περιέχουν φλαβονοειδή, φώσφορο, κάλιο και πηκτικά έλαια με αντιβακτηριακές ιδιότητες.
  • Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ενώ έρευνες δείχνουν πως παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα αντιοξειδωτικά δρουν ως προστασία του σώματος μας κατά των ελευθέρων ριζών. Ανακουφίζει επίσης από το φούσκωμα και είναι χρήσιμο με τη ναυτία. Ακόμα, το τζίντζερ βοηθά στην προώθηση της υγιούς εφίδρωσης, η οποία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φύγουνοι τοξίνες. 
  • Ο κουρκουμάς είναι γνωστός πια για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του, καθώς και για το ότι είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, στην καταπολέμηση του καρκίνου και βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Είναι ένα καταπληκτικό μπαχαρικό που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές συνταγές.
  • Το πιπέρι καγιέν, καθώς και οι ποικιλίες πιπεριών και τσίλι, περιέχουν στην σύστασή τους την γνωστή ένωση καψαϊκίνη. Το συστατικό αυτό έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλει, πρωτίστως, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, αλλά και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της συμφόρησης καθώς και να λειτουργήσει ως φυσικό παυσίπονο. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα με την υψηλή περιεκτικότητά του σε β-καροτένιο.


ΟΔΗΓΙΕΣ
2-3 εκ τζίντζερ σε λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι βραστό νερό
Χυμός ½ λεμονιού
¾ φιλτραρισμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα καγιέν


Χρησιμοποίησε αυτή τη συνταγή περισσότερο σαν οδηγό, ανάλογα με τις προσωπικές σου προτιμήσεις στη γεύση. Καθάρισε και κόψε το τζίντζερ σε φέτες και πρόσθεσε το σε ένα φλυτζάνι. Ρίξε περίπου ½ φλιτζάνι βραστό νερό,  σκεπάσε το ποτήρι και άφησε το τζίντζερ να μουλιάσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Πρόσθεσε το χυμό από ½ λεμόνι και περίπου ¾ φλιτζανιού νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Τέλος βάλε το καγιέν (ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλεις να το κάνεις)

 Άρπαξε την μέρα σου και ζήσε την όσο πιο καλά γίνεται! Και τι χρειάζεσαι για το πετύχεις? Ενέργεια! Ένταξε στην πρωινή σου πρωινή σου ρουτίνα το τσαγάκι που σου προτείνουμε και θα δεις πώς θα νιώσεις! Boost your energy!

-Itoocan Team

 Photo by Dominik Martin on Unsplash