Η εποχή που ζούμε είναι αρκετά δύσκολη. Ο τρόπος που έχουν οργανωθεί οι σύγχρονες πόλεις, πολλές φορές βιώνεται ως εξαντλητικός και τείνουμε να χάνουμε την αισοδοξία και τη δημιουργικότητά μας, καταλήγοντας στην κατήφεια και την αστική μπαναλιτέ. Ωστόσο, το να διατηρούμε μια θετική στάση είναι ευκολότερο απ’ ότι νομίζουμε. Παρακάτω η ομάδα της iToocan έχει ετοιμάσει μερικές απλές συμβουλές, για να μπορείτε να επαναφέρετε την ασιοδοξία και τη θετικότητά σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

  1. Σκεφτείτε εκείνες τις στιγμές της ημέρας που νιώθετε καλύτερα ή ικανοποιημένοι. Μπορεί να είναι ο πρώτος καλός καφές της ημέρας, μια αγκαλιά από τα παιδιά ή η γάτα που γουργουρίζει στα γόνατά σας.
  2. Στη συνέχεια, αναζητήστε αυτά τα πράγματα και επιτρέψτε στον εαυτό σας να χτίσει χωρίς ντροπή την προσμονή γι' αυτά. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας λεκτικά τι σας αρέσει - π.χ. "Μου αρέσει να κάθομαι και να διαβάζω τις κυριακάτικες εφημερίδες" - και εκτιμήστε αυτές τις στιγμές.
  3. Αποφύγετε να εστιάζετε στα αρνητικά και σταματήστε να γκρινιάζετε, να είστε κυνικοί και να ασχολείστε με τα άσχημα νέα. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δεν σας αρέσουν να κάνετε, αλλά γιατί να τα αφήνετε να κυριαρχούν στις σκέψεις, τη διάθεση ή τη συζήτησή σας; Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μειώσουν την ευτυχία σας.
  4. Απελευθερώστε το εσωτερικό σας παιδί. Τα παιδιά αναζητούν την ευτυχία - είναι το φυσικό τους στάδιο - έχουν στόχους και μένουν στις απολαύσεις.
  5. Ενσωματώστε απολαύσεις στην ημέρα σας. Κάντε κάτι ωραίο στο μεσημεριανό σας διάλειμμα, τηλεφωνήστε σε κάποιον με τον οποίο έχετε να μιλήσετε καιρό ή χορέψτε στην κουζίνα για διασκέδαση. Βρείτε τρόπους για να αφήσετε τη μέρα σας να ξεπεράσει τις προσδοκίες σας και δείτε τα ως απολαύσεις.
  6. Σχεδιάστε μεγαλύτερους και πιο μακροπρόθεσμους στόχους στη ζωή σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι πράγματα που θέλετε να πετύχετε και όχι κάτι που νομίζετε ότι πρέπει να πετύχετε για να ευχαριστήσετε τους άλλους.
  7. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα μέχρι τώρα επιτεύγματά σας. Γράψτε τι έχετε μάθει, τι έχετε ξεπεράσει, για τι έχετε δουλέψει σκληρά ή με τι έχετε κάνει άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους.
  8. Γεμίστε ένα κουτί με αντικείμενα που σας κάνουν ευτυχισμένους, όπως ένα μικρό δώρο από κάποιον που αγαπάτε, μια ξεχωριστή κάρτα που έχετε λάβει ή φωτογραφίες διακοπών.
  9. Κρατήστε και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου σας ενισχυμένες. Αν η δουλειά σας περιλαμβάνει λογική, λεπτομερή εργασία, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα χόμπι που περιλαμβάνει δημιουργικότητα – όπως ζωγραφική, χειροτεχνία ή κηπουρική. Η εμβάθυνση σε μια δημιουργική δεξιότητα μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ενίσχυσης των συναισθημάτων ευτυχίας και ικανοποίησης, αλλά και αποφόρτισης.
  10. Κρατήστε ένα ημερολόγιο! Το να γράφετε τη ζωή σας βοηθά να σας υπενθυμίζει ότι έχετε ευτυχισμένες στιγμές κάθε μέρα, ώστε να μπορείτε να τις καταγράφετε. Βοηθά επίσης να θέσετε τα όποια προβλήματα σε ένα πλαίσιο.

 -iToocan Team

Πηγές:

https://whateveryourdose.com/

https://positivetherapy.gr/

https://positivepsychology.com/what-is-positive-psychology-definition/

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash