Οι μπάρες είναι πια ένα εύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση σνακ, που μπορείς να αποθηκεύσεις και να έχεις οποιαδήποτε στιγμή θέλεις. Είναι συνήθως ‘βόμβες ενέργειας’’, θρεπτικές και χορταστικές. Μπορείς να τις πάρεις στην εργασία σου, στο σχολείο, σε ένα ταξίδι, οπουδήποτε! Παρακάτω σου έχουμε δύο συνταγές για ωμοφαγικές μπάρες, που δεν χρειάζονται δηλαδή ψήσιμο, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και σου εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια. Η πρώτη είναι μια βασική συνταγή την οποία μπορείς να εμπλουτίσεις με διάφορα άλλα, όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, ενώ η δεύτερη είναι μια εμπλουτισμένη βίγκαν συνταγή.

 Βασική Συνταγή

ΟΔΗΓΙΕΣ

200 γρ ταχίνι ή φυστικοβούτυρο (ή όποιο άλλο βούτυρο καρπών προτιμάς)

180 γρ μέλι

100 γρ λιναρόσπορο

300 γρ βρώμη

Κακάο (προαιρετικά και κατά βούληση)

Λιώνουμε σε ενα κατσαρολάκι το ταχίνι κ το μέλι.Μόλις ομογενοποιηθούν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε σε ενα ταψάκι λαδόκολλα, απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για τρεις ώρες. Έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και διατηρούμε σε ένα κλειστό σκεύος.

Βίγκαν Συνταγή

ΟΔΗΓΙΕΣ

35 γρ τριμμένη καρύδα

1/3 φλιτζανιού ωμά ανάλατα κάσιους

30 γρ κακάο

1 κσ ηλιόσπορους

2 κσ κολοκυθόσπορους

1/2 κγ κανέλα (κεϋλάνης ή απλή)

50 γρ κράνμπερις

70 γρ αποξηραμένα σύκα

250 γρ. βασιλικούς χουρμάδες

Βάζουμε την καρύδα, τα κάσιους, τη σκόνη κακάο, τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσπορους και την κανέλα σε ένα επεξεργαστή τροφίμων  μέχρι να αλεστούν (προσοχή μη βγάλουν λάδι). Έπειτα προσθέτουμε τα κράνμπερις και τα σύκα μέχρι να ομογενοποιηθούν μαζί όλα και σιγά σιγά προσθέτουμε τους χουρμάδες λίγους λίγους κάθε φορά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά καλά και να αρχίσει να δένει το μίγμα. Με μια μαρίζ ή με καθαρά χέρια, βοηθάμε το μίγμα να ενωθεί καλά και αν χρειαστεί πρόσθετουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού νερό.

Στη συνέχεια στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και απλώνουμε το μίγμα  όσο γίνεται ομοιόμορφα. Το καλύπτουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες.

 Διατηρούνται στο ψυγείο τουλάχιστον μια εβδομάδα

Καλή επιτυχία!

-iToocan Team

 Photo by Gaelle Marcel on Unsplash