Η προσπάθεια να χάσεις βάρος, οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να είναι δύσκολη. Και είναι ακόμη δυσκολότερη κατά τη διάρκεια των διακοπών! Είναι περίοδος με πολλές γιορτές, κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου συνήθως υπάρχει φαγητό και ποτό. Έτσι πολλές φορές μπαίνεις στο δίλημμα να συνεχίσεις ή να σταματήσεις και να ξαναρχίσεις μετά το τέλος αυτής της περιόδου. Όλα όμως τελικά εξαρτώνται από την διάθεση και την κατάστασή σου!

Για πολλές από εμάς, η η σωστή επιλογή είναι η συνέχισης της διατροφής για την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια των γιορτών, υπολογίζοντας τα θετικά σε αυτό: 

- Θα διατηρήσεις την δυναμική σου. Το να ξαναρχίζεις από την αρχή είναι δύσκολο και αποκαρδιωτικό κάποιες φορές.

- Θα πετύχεις τον στόχο σου νωρίτερα και γρηγορότερα

- Θα αποδείξεις στον εαυτό σου οτι τα κατάφερες! Οι διακοπές, των Χριστουγέννων εν προκειμένω, είναι πολύ δύσκολη εποχή για διατροφή, αλλά και εξαιρετική ευκαιρία να εξασκηθείς στην εγκράτεια και σε άλλες δεξιότητες. Θα πρέπει να προγραμματίζεις εκ των προτέρων για το φαγητό σου και το επιδόρπιό σου όταν έχεις να πας σε κάποια εκδήλωση, σε κάποιο γεύμα ή πάρτι. Αν όμως τα καταφέρεις σε μια τέτοια περίοδο, τότε όλα τα άλλα θα σου φανούν παιχνιδάκι!

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, σου έχουμε κάποια τιπς για να σου είναι όσο γίνεται πιο εύκολο :

 - Προσπάθησε να μην νιώσεις στέρηση, καθώς αυτό μπορεί να εχει τα αντίθετα αποτελέσματα και να καταλήξει σε υπερκατανάλωση τροφής. Οπότε, αν υπάρχει ένα γλυκό ή κάποιο πιάτο γιορτινό που θέλεις να δοκιμάσεις, μην στερήσεις από τον εαυτό σου την απόλαυση, απλά εφάρμοσε το μέτρο σου.

- Νιώσε πληρότητα με πρωτεΐνες. Σε όποια περίσταση και αν βρεθείς, βρες τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό. Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να το παρακάνεις με τροφές που δεν συμβαδίζουν με την προσπάθειά σου.

- Ποτέ μην πας κάπου πεινασμένη! Φάε πολλά και υγιεινά γεύματα μέσα στην ήμερα σου και ένα μικρό γεύμα πριν την έξοδό σου.

-Τέλος, να θυμάσαι οτι ακόμα και αν το παρακάνεις, δεν τα τινάζεις όλα στον αέρα! 

Υπάρχει όμως και η άλλη επιλογή, επίσης σωστή, καθώς όπως είπαμε όλα εξαρτώνται από εσένα και από την κατάστασή στην οποία βρίσκεσαι. Μπορεί λοιπόν να θέλεις να διακόψεις την δίαιτά σου, είτε γιατί έχεις πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις, είτε γιατί δεν έχεις χρόνο να μαγειρεύεις, είτε γιατί απλά είχες συνδέσει τις γιορτές με ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο :

- Οι πειρασμοί είναι πολλοί και μπορεί να το βρίσκεις υπερβολικό να περιορίζεσαι μια τέτοια περίοδο.

- Μπορείς να μην συνεχίσεις το αυστηρό σου πρόγραμμα, αλλά να επιδιώξεις να διατηρήσεις το βάρος σου, χωρίς να το αυξήσεις

- Μπορεί να νιώθεις άβολα όταν σε γιορτινά τραπέζια ή πάρτι νιώθεις ότι είσαι η μόνη που αυτοπεριορίζεσαι, είναι κάτι ενοχλητικό για εσένα.  

Αν λοιπόν αποφασίσεις να κάνεις αυτό το διάλλειμα,  παρακάτω σου έχουμε κάποια τιπς για να μην ξεφύγεις εντελώς από τον στόχο σου:

- Μείνε δραστήρια. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα εντατική προπόνηση, αλλά μπορείτε να απολαύσετε μεγάλες βόλτες με την οικογένεια ή με την παρέα σας, ώστε να κρατάτε το σώμα σας σε μια κίνηση.

- Διατηρήστε τα υπόλοιπα γεύματα ίδια, μην αποσυντονιστείτε εντελώς. Να θυμάστε τις προσπάθειές σας.

-Τρώτε και απολαμβάνεται τα γεύματα σας με ενσυνειδητότητα. Είναι ένας  εύκολος τρόπος να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, να παραμένετε παρούσες.

   Η πιο βασική όμως συμβουλή, είναι να παραμείνεις σε κάποια ισορροπία, όποια επιλογή και να κάνεις. Η υγιεινή διατροφή, είτε έχει στόχο την απώλεια βάρους είτε είναι συνήθεια, περιλαμβάνει και την έννοια της ισορροπίας τόσο στις τροφές που επιλέγεις όσο και στις ποσότητες! Μην ξεχνάς να σέβεσαι τα όρια του εαυτού σου και σώματός σου και να είσαι ευγενική μαζί σου..

-iToocan Team

Photo by Brooke Lark on Unsplash