Οι ιδέες μας και οι εμπειρίες μας αποτελούν το φίλτρο μέσα από το οποίο ερμηνεύουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας. Αποτελεί όμως αυτό το φίλτρο πάντα καλό οδηγό για να ζούμε τη ζωή μας? Η αμφισβήτηση και ο αναστοχασμός αυτών των ιδεών μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ζωή με περισσότερη συμπόνια, ευκολία και απεραντοσύνη.

Πίσω από τα στρεσογόνα συναισθήματα, υπάρχει μια σκέψη η οποία μπορεί να είναι αλλά και να μην είναι αληθινή τελικά. Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία αμφισβήτησης της εγκυρότητας αυτής της σκέψης, θα συνειδητοποιήσεις οτι το άγχος που προκαλείται στον εγκέφαλο και στο σώμα, αρχίζει να υποχωρεί. Αυτή είναι η βασική θέση της Γνωστικής επανεκτίμησης.

Η πρακτική αυτή μας οδηγεί στο να αλλάξουμε τον τρόπο ύπαρξής μας στον κόσμο. Βασίζεται στις αρχές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, η οποία μας ωθεί να επανανοηματοδοτήσουμε  μια κατάσταση που μας αγχώνει ή μας ανησυχεί. Η Γνωστική Επανεκτίμηση ουσιαστικά είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του στρες αλλά και ένας τρόπος ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς μας σε αυτό, αλλάζοντας το φίλτρο μέσα από το οποίο βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Μας βοηθάει τελικά να ανοίξουμε μια πόρτα και να ζήσουμε μια ζωή με νέες δυνατότητες. Αυτό που μας καλεί τελικά η Γνωστική Επανεκτίμηση να κάνουμε είναι να αποδεσμεύσουμε το νου μας από αυτά που νομίζουμε οτι γνωρίζουμε.

Χρειάζεσαι 5 λεπτά μόνο για να παρατηρήσεις, να αλλάξεις και να ρυθμίσεις εκ νέου τη σκέψη σου με τη Γνωστική επανεκτίμηση:

1. Κλείσε τα μάτια σου και επέτρεψε στο σώμα σου να χαλαρώσει. Ανέπνευσε βαθιά και άφησε πίσω σου ότι κουβαλάς. Προσπάθησε να νιώθεις άνετα και ταυτόχρονα σε εγρήγορση, συγκεντρωμένη στο παρόν.

2. Διάλεξε μια σκέψη που σου προκαλεί άγχος και αφιέρωσε λίγο χρόνο να φανταστείς τον εαυτό σου σε μια μελλοντική κατάσταση άγχους που αυτή η σκέψη σου προκαλεί. Παρατήρησε τον εαυτό σου, που βρίσκεται, ποιος είναι κοντά σου και τι συμβαίνει. Ότι νιώθεις, άφησέ το, μην προσπαθήσεις να αλλάξεις αυτό που σου συμβαίνει. Άφησε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και ότι άλλο, να έρχονται και να φεύγουν. 

3. Στη συνέχεια σκέψου την ίδια κατάσταση από μια διαφορετική σκοπιά. Σκέψου για παράδειγμα κάποιον κοντινό σου που μπορεί να έβρισκε εύκολη αυτή την περίπτωση. Πώς θα ένιωθε; Πώς θα την αντιμετώπιζε;

4. Σε αυτήν την περίπτωση, άφησε το μυαλό σου να βυθιστεί, επέτρεψε στον εαυτό σου να φανταστεί αυτή την μελλοντική περίπτωση να τη βιώνει από άλλη οπτική. Παρατήρησε πώς αισθάνεσαι σε αυτή την κατάσταση.

5. Όταν νιώσεις έτοιμη, επέστρεψε στο παρόν. Άνοιξε τα μάτια σου και παρατήρησε από εκεί κ πέρα πώς θα είναι η κατάστασή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν νιώθεις οτι συνεχίζεις να νιώθεις ανησυχία ακόμα, δοκίμασε ξανά να μπεις σε αυτή την διαφορετική οπτική, να ρυθμίσεις εκ νέου την σκέψη σου με την ίδια διαδικασία.

Το φίλτρο μέσα από το οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό μας κόσμο, είναι πράγματι χρήσιμο καθώς έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλές καταστάσεις, όσο όμως αυτό είναι διαχειρίσιμο. Όταν αυτό όμως προκαλεί περισσότερο άγχος και στρες, τότε η γνωστική επανεκτίμηση βοηθά στον επαναπροσδιορισμό αυτού του φίλτρου ώστε να είναι πραγματικά εξυπηρετικό και  διαχειρίσιμο. Η ζωή μας μας ανήκει και είναι στο χέρι μας να τη ζήσουμε εύκολα, αβίαστα, με αλληλεγγύη και αγάπη.

 -iToocan Team

Πηγές :

https://www.mindful.org/9-mindful-habits-for-well-being/

https://www.yogajournal.com/meditation/how-to-meditate/the-shining/
Photo by Eric Muhr on Unsplash