Τι είναι η ενσυνειδητότητα (mindfulness), για την οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία χρόνια; Πώς μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινότητά μας;

Η ενσυνειδητότητα είναι η βασική ικανότητά μας να είμαστε πλήρως παρόντες/ούσες, έχοντας επίγνωση του πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε, χωρίς να γινόμαστε υπερβολικά αντιδραστικοί/ές ή συγκλονισμένοι/ες από ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

Αν και η ενσυνειδητότητα είναι κάτι που όλοι/ες μας κατέχουμε εκ φύσεως, είναι πιο εύκολα επιτεύξιμη όταν εξασκούμαστε σε καθημερινή βάση.

Κάθε φορά που έχουμε επίγνωση γι’ αυτό που βιώνουμε άμεσα μέσω των αισθήσεών μας ή για την κατάσταση του νου μας μέσω των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, έχουμε ενσυνειδητότητα. Και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι όταν εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας στην ενσυνειδητότητα, στην πραγματικότητα αναδιαμορφώνουμε τη δομή του εγκεφάλου μας.

Εκτός από τον διαλογισμό, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να εξασκούμε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητά μας, και μπορούμε να τους εφαρμόζουμε πρωί πρωί, πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο:

  • Μόλις ξυπνήσεις κι ενώ είσαι σε μία χαλαρή θέση, κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να συνδεθείς με το σώμα σου.
  • Ανέπνευσε βαθιά και ανακουφιστικά, με εισπνοές από τη μύτη και εκπνοές από το στόμα και σιγά σιγά η αναπνοή σου θα βρει τον ρυθμό της.
  • Αναλογίσου τις προθέσεις σου για τη μέρα, σε σχέση με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που που θα συναντήσεις και χρησιμοποίησε τον ενεστώτα. Για παράδειγμα ‘σήμερα είμαι συνεπής, ευγενική με τον εαυτό μου και έχω καλή διάθεση’’
  • Μέσα στη μέρα προσπάθησε να κάνεις διαλειμματα παίρνοντας μια βαθιά ανάσα και  θυμησου τις πρωινές σου σκέψεις.

Ο στόχος της ενσυνειδητότητας είναι να αφυπνιστούμε για τις εσωτερικές λειτουργίες των νοητικών, συναισθηματικών και σωματικών διεργασιών στη ζωή μας. Έτσι οι λέξεις, οι πράξεις και ο τρόπος που αντιδράμε θα γίνονται με προσοχή και με ενσυναίσθηση προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους.

-iToocan Team

Πηγές

https://eugenetherapy.com/article/create-a-mindful-morning-routine/

https://www.mindful.org/

https://www.ladypapaya.com

Photo by Roma Kaiuk🇺🇦 on Unsplash