Ναι! Καλά βλέπετε! Εναλλακτικές συνταγές για τη βάση της πίτσας, υγιεινές και πεντανόστιμες! Ακόμα και για όσες έχουν επιλέξει διατροφή χωρίς γλουτένη ή γαλακτοκομικά. Γιατί πάντα υπάρχουν επιλογές για υπέροχα γεύματα!

1. Ζύμη για πίτσα με ρεβυθάλευρο (26 εκατοστών)

Υλικά

200 γρ αλεύρι ρεβυθιού (*είναι χωρίς γλουτένη και πολύ θρεπτικό, ενώ είναι πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεϊνη.)

150γρ ζεστό νερό

30γρ κορν φλάουρ

2κγ λάδι

1κγ μπέικιν πάουντερ (*μπορείτε να φτιάξετε κ σπιτικό μπέικιν, ανακατεύοντας 1κσ μαγειρική σόδα, 2κσ κρεμόριο, 2κσ κορν φλάουρ ή άμυλο ταπιόκας)

1/2 κγ ρίγανη

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα στρογγυλό ταψάκι (26εκ) απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί ή λίγο ελαιόλαδο.Σε ένα μπολ βάζουμε το ρεβυθάλευρο και το ζεστό νερό σιγά-σιγά και ανακατεύουμε παράλληλα. Συνεχίζουμε με το κορν φλάουρ, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε αρχικά με μία σπάτουλα και έπειτα με το χέρι (φορώντας γάντι), μέχρι να έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ ακόμα. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο αντικολλητικό χαρτί και με έναν πλάστη χειρός (ή με τα χέρια μας) ανοίγουμε τη ζύμη σε όλη τη διάμετρο του ταψιού. Ψήνουμε για 10 λεπτά τη βάση της πίτσας μόνης της και σε αυτόν τον χρόνο προετοιμάζουμε τα υλικά της επιλογής μας. Αφαιρούμε από τον φούρνο και απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω στη βάση την κόκκινη σάλτσα, τα τυριά και τα υπόλοιπα υλικά που θέλουμε. Ψήνουμε για άλλα 12-15 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο την πίτσα, κόβουμε και απολαμβάνουμε!

2. Ζύμη πίτσας με αλεύρι ρυζιού

Υλικά

2/3 κούπας αλεύρι ρυζιού

1/4 κούπας άμυλο ταπιόκας

1/4 άμυλο πατάτας (ή ταπιόκας)

2κγ καστανή ζάχαρη

1κγ ελαιόλαδο

1/4 κούπας γάλα ρυζιού

1/2κγ αλάτι

2κγ xantham gum

2κγ μηλόξιδο

1κσ ξηρή μαγιά

Εκτέλεση

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα ρυζιού, να μην κάψει. Προσθέτουμε τη μαγιά και το 1 κουταλάκι ζάχαρης στο ζεστό γάλα για 5 λεπτά και περιμένουμε να φουσκώσει. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα άλευρα, το xanthan gum, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο και ανακατεύουμε με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε στο μπολ το μίγμα της μαγιάς. Αν το μίγμα είναι σκληρό, αυξάνουμε το γάλα κουταλιά-κουταλιά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ταψί που το έχουμε αλείψει με λάδι και προσθέτουμε τη γέμιση που θέλουμε.

3. Ζύμη πίτσας με κολοκύθι

Υλικά

2 κούπες κολοκύθι λεπτοτριμμένο

1/2-3/4 κούπας αλεύρι αμυγδάλου

1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

1 κσ λάδι καρύδας

1/2 κγ ρίγανη

1/4 κγ σκόρδο σε σκόνη

1/8 κγ αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι σε ένα σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε το κολοκύθι με αλάτι και ανακατεύουμε με το χέρι. Τοποθετούμε το σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε το κολοκύθι να στραγγίξει για περίπου 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το κολοκύθι μέσα σε μία καθαρή πετσέτα και στύβουμε την πετσέτα πάνω από τον νεροχύτη μέχρι το νερό από το κολοκύθι να βγει. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, τόσο όσο να έχουμε μία ζύμη ούτε υγρή, ούτε στεγνή. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και απλώνουμε το μίγμα σε οβάλ σχήμα, πιέζοντας με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε το ταψί στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά. Τοποθετούμε το ταψί στο πάνω ράφι του φούρνου για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε το ταψί, γυρνάμε τη ζύμη και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 260 βαθμούς. Προσθέτουμε στη βάση πίτσας τα υλικά που θέλουμε. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο στο κάτω ράφι και ψήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά το βάζουμε στο πάνω ράφι για άλλα 2 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα υλικά.

 4. Μπάρες με γεύση πίτσας

Τέλος έχουμε μια ακόμη υπέροχη συνταγή για ένα σνακ με γεύση πίτσας, που μπορείτε να απολαμβάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας όπου κ είστε!

Υλικά
1 μικρή ντομάτα, τριμμένη
50 γρ τυρί τριμμένο
100 γρ νιφάδες βρώμης
30 γρ ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. βασιλικό
2 κ.σ. ηλιόσπορους
2 κ.σ. κολοκυθόσπορους
1 κ.γ. σπόρους chia
1 "αυγό" λιναρόσπορου (1 κσ λιναρόσπορο κοπανισμένο + 3 κσ νερό ανακατεμένο και 5 λεπτά ώσπου να δέσει)
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα τετράγωνο ή μακρόστενο ταψάκι απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Σε μία λεκάνη βάζουμε πρώτα την τριμμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι και πιέζουμε πάρα πολύ καλά. (Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με το αντικολλητικό χαρτί και πιέζουμε με ένα βαζάκι ή κάποιο σκεύος) Διακοσμούμε με ντοματίνια ή τυριά ή σπόρια εάν θέλουμε. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τις απομακρύνουμε από το ταψί για να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και απολαμβάνουμε.

*Αφού κρυώσουν αποθηκεύστε σε γυάλινο βάζο και στο ψυγείο για 3 ημέρες.

Καλή επιτυχία!

-iToocan Team

 

Πηγές:

https://www.littlehandsblw.com/

https://www.dairy-free.eu/

Photo by Inna Gurina on Unsplash