Μερικοί άνθρωποι έχουν τις καλύτερες ιδέες τους στο ντους. Άλλοι καταλήγουν σε σημαντικά συμπεράσματα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας. Όποιος και αν ειναι ο τρόπος ή το μέρος που σας βοηθά για να λάβετε αποφάσεις ή να σκεφτείτε πιο καθαρά, οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση ενισχύει τη δημιουργικότητα. Έτσι, οι άνθρωποι που ασκούνται μπορεί να είναι πιο δημιουργικοί από εκείνους που δεν ασκούνται.

Πώς η άσκηση ενισχύει την δημιουργικότητα

Υπάρχουν πολλές μελέτες που αναδεικνύον τον συσχετισμό ανάμεσα στην άσκηση και στην βραχυπρόθεσμη ‘έκρηξη’ δημιουργικότητας. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ του 2014, φαίνεται ότι οι άνθρωποι έδιναν σταθερά πιο εμπνευσμένες απαντήσεις σε τεστ που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της δημιουργικής σκέψης όταν περπατούσαν, σε σχέση με όταν ήταν καθιστοί. Ο αντίκτυπος του περπατήματος επεκτάθηκε επίσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άσκησης. Ενώ οι συμμετέχοντες δεν σημείωσαν τόσο υψηλή βαθμολογία όταν ήταν καθιστοί όσο όταν κινούνταν, εκείνοι που κάθισαν για ένα δεύτερο τεστ μετά το περπάτημα ένιωσαν μια υπολειμματική επίδραση, αποδίδοντας καλύτερα στα τεστ από εκείνους που δεν περπάτησαν καθόλου.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι το περπάτημα ενίσχυε τη δημιουργικότητα είτε γινόταν σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. "Η ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στη ζωή μας δεν είναι ευεργετική μόνο για την καρδιά μας, αλλά και για τον εγκέφαλό μας", λέει η Marily Oppezzo, PhD. "Αυτή η έρευνα προτείνει έναν εύκολο και παραγωγικό τρόπο για να την εντάξουμε σε ορισμένες εργασιακές δραστηριότητες, αυξάνοντας την απόδοση".

Βασιζόμενη σε αυτή την προηγούμενη έρευνα, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία προσπάθησε να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και της δημιουργικής απόδοσης του ατόμου και όχι τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις που αισθάνεται αμέσως μετά την άσκηση. Οι επιστήμονες έδωσαν σε 79 συμμετέχοντες ανιχνευτές δραστηριότητας και παρακολούθησαν τις κινήσεις τους επί πέντε ημέρες. Η μέθοδος αυτή βοήθησε να μετρηθεί όλη η δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, της έντονης άσκησης και των αυθόρμητων κινήσεων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, και όχι μόνο η αναγκαστική δραστηριότητα που συμβαίνει σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον.

Μετά από αυτές τις πέντε ημέρες, οι ερευνητές μέτρησαν τη δημιουργικότητα κάθε συμμετέχοντα με τεστ που κυμαίνονταν από λεκτικούς συνειρμούς μέχρι ασκήσεις ζωγραφικής. Τα πιο δραστήρια άτομα αποδείχθηκαν και τα πιο δημιουργικά, δείχνοντας μια συσχέτιση μεταξύ της συνολικής σωματικής δραστηριότητας και της δημιουργικής νόησης.

Γνωρίζουμε ότι η άσκηση ενισχύει τη διάθεση, αλλά αυτή η μελέτη ήθελε να αναλύσει αν η αυξημένη δημιουργικότητα συνδέεται απλώς με την ευτυχία. Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ισχύει. Η έρευνα έδειξε ότι η άσκηση συνδέεται ανεξάρτητα με τη δημιουργικότητα. Έτσι, ακόμη και αν η γυμναστική σας δεν σας έκανε πιο ευτυχισμένους, υπάρχει όφελος από την τόνωση της εγκεφαλικής λειτουργείας.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κολλήσετε σε μια ιδέα ή θα χρειαστείτε έμπνευση, δοκιμάστε να πάτε μια βόλτα, να ανεβείτε στο ποδήλατό σας (ακόμα και στο σταθερό) ή να σηκώσετε βάρη. Τα οφέλη είναι διπλά: Η καρδιά, οι μύες και τα οστά σας απολαμβάνουν την άσκηση και ο εγκέφαλός σας εκτιμά την αυξημένη δημιουργικότητα. Αν δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε από το γραφείο, αλλά πρέπει να λύσετε ένα πρόβλημα, κάντε μια βόλτα στο κτίριο ή ασχοληθείτε με κάποιες ασκήσεις στο γραφείο. Αν το αφεντικό σας σας δυσκολεύει, απλώς υπενθυμίστε του ότι η επιστημονικά τεκμηριωμένη στρατηγική σας δεν είναι μόνο καλή για εσάς - είναι επίσης καλή για την εταιρεία!

 

Μετάφραση by iToocan Team