Έχουμε ακούσει πολλές φορές θεωρίες όπως το οτι η άσκηση μπορεί να αντικαταστήσει μαι κακή διατροφή ή οτι οι κοιλιακοί μορούν να μας δώσουν 6packs. Τέτοιες όμως αντιλήψεις έχουν δημιουργήσει πολλούς μύθους σχετικά με την άσκηση και τα αποτελέσματά της, με αποτελέσματα αρνητικά στην ψυχολογία των γυναικών που ασκούνται. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες παρανοήσεις σχετικά με την άσκηση και την απώλεια βάρους, αλλά και την αντιστροφή αυτών :

1. Τα βάρη δίνουν όγκο στις γυναίκες

Πολλές γυναίκες πιστεύουμε ότι η άρση βαρών θα μας κάνει ογκώδεις. Ωστόσο, αν ξεκινήσουμε από τη βασική φυσιολογία του σώματος, είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να αποκτήσουν μυς, καθώς παράγουν λιγότερες από τις ορμόνες που χτίζουν μυς, όπως η τεστοστερόνη. Με αυτό το δεδομένο, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα δύναμης, απόδοσης και αισθητικής από την άρση βαρών χωρίς να δημιουργούν όγκο (ή μέγεθος μυών).

Αν αντιστρέψουμε το επιχείρημα, η τακτική άρση βαρών στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα καύσης λίπους για το γυναικείο σώμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άπαχοι μύες χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια, τόσο κατά την κίνηση όσο και κατά την ηρεμία. Τα οφέλη της άρσης βαρών περιλαμβάνουν την αυξημένη καύση λίπους, το μεταβολισμό, την αντοχή στη δύναμη, τη στάση του σώματος, την υγεία των οστών και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Κορυφαία συμβουλή: Είναι ιδανικό α) να δεσμευτούμε σε ένα πρόγραμμα άρσης βαρών για τουλάχιστον 3 μήνες και β) να αξιολογούμε τα αποτελέσματα εξετάζοντας τη σύνθεση του σώματός μας κάθε 4 εβδομάδες.

 2. Οι μύες μετατρέπονται σε λίπος όταν σταματάτε να γυμνάζεστε

Συχνά πιστεύεται ότι οι μύες μετατρέπονται σε λίπος όταν δεν γυμναζόμαστε με συνέπεια. Ωστόσο, το λίπος και οι μύες είναι δύο διαφορετικοί ιστοί και δεν μπορούν να μετασχηματιστούν ή να μετατραπούν ο ένας στον άλλο. Τι μπορεί λοιπόν να συμβαίνει; Όπως προαναφέρθηκε, οι μύες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην αύξηση του μεταβολισμού μας και της δυνατότητάς μας να καίμε περισσότερες θερμίδες, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Αν σταματήσουμε την προπόνηση των μυών, θα μειώσουμε τους μυς και όλα αυτά τα πιθανά οφέλη. Ο άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν είναι ότι όταν επιθυμούμε να αυξήσουμε τους μυς, θα πρέπει επίσης να αυξήσουμε τις θερμίδες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) για να υποστηρίουμε αυτή τη διαδικασία. Εάν στη συνέχεια σταματήσουμε την προπόνηση αντίστασης, αλλά συνεχίσουμε να καταναλώνουμε τις ίδιες θερμίδες, θα πάρουμε βάρος και σωματικό λίπος, επειδή δεν καίμε τόσα καύσιμα στις προπονήσεις.

 3. Ο μυϊκός πόνος είναι το σημάδι μιας καλής προπόνησης

Είναι αρκετά διαδεδομένη η αντίληψη ότι αν έχουμε μυϊκό πόνο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας καλής προπόνησης. Ωστόσο, μόνο ο ήπιος μυϊκός πόνος μπορεί να υποδηλώνει μια καλή προπόνηση. Η υπερβολική καταπόνηση υπερφορτώνει το σώμα σε σημείο που δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε. Ο περισσότερος μυϊκός πόνος (DOMS:καθυστερημένη εμφάνιση μυϊκού πόνου) δημιουργείται στο χαμηλότερο σημείο πτώσης των διαφόρων ανυψώσεων (γνωστό ως έκκεντρη φάση). Αυτό συμβαίνει όταν ο μυς βρίσκεται υπό φόρτιση, ενώ ταυτόχρονα τεντώνεται - φανταστείτε το μέρος της καθόδου με μπάρα σε κάθισμα ή την προσγείωση από άλμα. Όσο περισσότερες έκκεντρες ασκήσεις περιλαμβάνετε στην προπόνησή σας, τόσο περισσότερο μυϊκός πόνος είναι πιθανός.

4. Οι κοιλιακοί θα μας δώσουν κοιλιακούς

Όλοι οι κοιλιακοί και οι προπονήσεις κοιλιακών στον κόσμο δεν θα μας δώσουν κοιλιακούς αν αυτοί είναι κρυμμένοι κάτω από ένα στρώμα σωματικού λίπους. Είναι λίγο σαν να έχουμε τοποθετήσει όμορφα καινούργια παράθυρα, αλλά κρατάμε τις κουρτίνες κλειστές για να μην τα βλέπει κανείς! Για να μειώσουμε το σωματικό λίπος και να αποκαλύψουμε τους κοιλιακούς μας πρέπει να ακολουθήσουμε τρεις αρχές:

α. Ενασχόληση με τη διατροφή μας, γιατί "οι κοιλιακοί φτιάχνονται στην κουζίνα". Κρατάμε άφθονες τις πρωτεΐνες και τα υγιεινά τρόφιμα μαζί με μια μέτρια μείωση θερμίδων.

β. Αυξάνουμε όλες τις καθημερινές κινήσεις. Η επιστήμη δείχνει ότι οι πιο αδύνατοι άνθρωποι απλά κινούνται περισσότερο κάθε μέρα.

γ. Ακολουθούμε τακτική προπόνηση αντίστασης και συμπεριλαμβάνουμε μια ποικιλία ασκήσεων κοιλιακών και κορμού.

5. Μπορείτε να μειώσετε το λίπος

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μειώσουμε επιτόπου το σωματικό λίπος. Αν και έχουν γίνει κάποιες μελέτες που εξετάζουν αν η προπόνηση με αντιστάσεις μειώνει επιτόπου το σωματικό λίπος, δεν είναι πειστικές και ως εκ τούτου πιστεύεται ότι το λίπος βγαίνει σε στρώματα. Όταν μιλάμε για σωματικό λίπος, αναφερόμαστε γενικά στο εξωτερικό στρώμα λίπους που είναι γνωστό ως υποδόριο λίπος. Ωστόσο, υπάρχουν πολλαπλοί τύποι λίπους, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού λίπους που βρίσκεται γύρω από τα εσωτερικά ζωτικά μας όργανα. Το εσωτερικό (σπλαχνικό) λίπος τείνει να μειώνεται ταχύτερα με την άσκηση και ακολουθεί το εξωτερικό υποδόριο στρώμα.

Σίγουρα οι περισσότεροι από τους παραπάνω μύθους -αν όχι όλοι είναι γνωστοί σε όλες μας. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι  οτι η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε κινδύνους για την υγεία μας. Η τακτική άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, να μειώσουμε το στρες και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ περιορίζει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

-iToocan Team

 

Πηγές: 

https://whateveryourdose.com/5-fitness-myths-debunked-by-a-wellness-pro/

https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/exercise-myths.h12-1589046.html

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/top-10-workout-myths

https://blog.nasm.org/fitness/5-fitness-myths-busted

 https://www.huffingtonpost.gr/2015/11/15/life-muthoi-gymnastiki-katarriptontai_n_8553708.html

 Photo by Sven Mieke on Unsplash