Πολλά άρθρα και αναλύσεις έχουν γίνει για την άσκηση κ την διατροφή ως σημαντικοί παράγοντες για την ευεξία μας και έχουν καλυφθεί επαρκώς, η επιστήμη όμως δείχνει οτι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την σωματική και ψυχική μας ευεξία είναι ο ύπνος. Αντιλαμβανόμαστε ως ενήλικες οτι ο ύπνος μας κάνει καλό, το γνωρίζουμε ενστικτωδώς, όταν κοιμόμαστε καλά, αισθανόμαστε καλά. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα οι επιστημονικές πληροφορίες που είχαμε για τον ύπνο ήταν ελάχιστες. Γνωρίζαμε οτι ο ύπνος είναι σημαντικός αλλά δεν ξέραμε το γιατί. Οι σύγχρονες νευροεπιστήμες αποδεικνύουν σήμερα οτι ο ύπνος είναι όχι απλά σημαντικός, είναι πραγματικά πολύ σημαντικός!

Οι λόγοι γι' αυτό είναι πολύπλοκοι:

-Ο ύπνος αποκαθιστά το ανοσοποιητικό σύστημα

-Εεξισορροπεί τις ορμόνες

-Μειώνει την αρτηριακή πίεση

-Καθαρίζει τις τοξίνες από τον εγκέφαλο

-Επαναφέρει το πεπτικό σύστημα.

-Μας βοηθά να επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες και να μετατρέπουμε τις εμπειρίες μας σε αναμνήσεις. Ο ύπνος REM (όνειρα) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευεξίας μας. 

Περισσότερο από τη διατροφή ή την άσκηση, ο ύπνος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στη σωματική και ψυχική μας ευημερία, όμως με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, που ακολουθούμε, θέτουμε σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του ύπνου μας. Οι ενήλικες χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Σύμφωνα με έρευνες ωστόσο, η πλειοψηφία των ευρωπαίων εργαζομένων κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας.

Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο; Προβλήματα υγείας και τρόπου ζωής, όπως:

-Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών

-Το κάπνισμα

-Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

-Η παχυσαρκία

-Τα προβλήματα ψυχικής υγείας

-Το άγχος στην εργασία ή στο σπίτι

-Οι οικονομικές ανησυχίες και πολλά άλλα.

-Η έλλειψη συγχρονισμού με τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς μας και η διατάραξη της διαδικασίας παραγωγής μελατονίνης, απαραίτητης ορμόνης για τον ύπνο

 Βασικά, η ζωή. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει τον ύπνο.

Και τώρα μην σηκώσεις τα χέρια απελπισμένη, γεμάτη ενοχές, όπως όταν διαβάζεις όλα αυτά για τις δίαιτες και για τη λευκή ζάχαρη, νιώθοντας πως ο κόσμος θα καεί! Δεν είναι οι ενοχές ο σκοπός αυτού του άρθρου! Το να αγχωθείς επειδή δεν κοιμάσαι αρκετά και να ξυπνάς μέσα στην νύχτα αγχωμένη επειδή δεν κοιμάσαι, σίγουρα δεν είναι ο στόχος μας 😊

Αυτό που ουσιαστικά προτείνουμε εδώ είναι μια αμφισβήτηση κάποιων συνηθειών και συμπεριφορών που δεν σας εξυπηρετούν απαραίτητα τόσο καλά όσο νομίζατε και που ίσως δεν είναι και πολύ δύσκολο να αλλάξετε.

Προτάσεις για καλύτερο ύπνο :

ΑΤΟΦΙΟΣ ΥΠΝΟΣ

-Κοιμηθείτε και ξυπνήστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

-Πάρτε λίγο καθαρό αέρα και ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Μην πίνετε καφέ το απόγευμα

-Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι σκοτεινό.

-Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας στο κρεβάτι

 ΒΡΕΣ ΤΙ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

Όποιο μοτίβο ύπνου και να επιλέξετε, βεβαιωθείτε οτι έχετε όλα τα στάδια του ύπνου και πολλά REM (τα οποία γενικά συμβαίνουν αργότερα μέσα στη νύχτα)

 ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

Προσπαθήστε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι νωρίς. Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο κρεβάτι εκτός από τον ύπνο, και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χαλαρώσετε και να προετοιμάσετε το σώμα και το μυαλό για ξεκούραση. 

ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ διαταράσσει σε τεράστιο βαθμό (έως και καταστρέφει) τον ύπνο REM. Επομένως, να είστε προσεκτικές.

ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΑΤΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΑΣ

Είναι σημαντικό να είμαστε δραστήριες, καλό είναι να μη διακυβεύεται βέβαια ο ύπνος και η ξεκούραση μας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στην iToocan δεν είμαστε υπέρ της κουλτούρας της δίαιτας, είμαστε πιο κοντά στην διαισθητική διατροφή, οπότε εδώ δεν πρόκειται να σας συμβουλεύουμε να κάνετε δίαιτα. Ωστόσο σας παροτρύνουμε να προσθέσετε ίσως στη διατροφή σας τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στον ύπνο (για παράδειγμα ψάρια, γιαούρτι, μαύρο ρύζι κ.α)

 ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ένας διαλογισμός ευγνωμοσύνης ίσως σας βοηθήσει λίγο πριν κοιμηθείτε: Ηρεμεί το σώμα καθώς επιβραδύνεται ο καρδιακός παλμός, βοηθάει στη μείωση των κακών σκέψεων και οδηγεί στην ψυχική ηρεμία.

 Ο εγκέφαλος μας κατά τη διάρκεια του ύπνου επιδιορθώνει τους νευρώνες, δημιουργεί νέες συνδέσεις και ‘τακτοποιεί’ τις αναμνήσεις. Ο ύπνος αποτέλεσε μια εξελικτική στρατηγική του ανθρώπινου είδους, συνεπώς μας παρέχει ισχυρά ευεργετήματα για την εξισορρόπηση των κινδύνων.  Δεν είναι μια πολυτέλεια ο ύπνος, αλλά είναι απαραίτητος για την φυσική και ψυχική μας υγεία.

Γι’ αυτό κοιμηθείτε!! 😊

-iToocan Team

Πηγές : 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6557693/

https://meygeia.gr/dialogismos-prin-ton-ypno-kai-pos-na-ton-kanete-sosta/

https://www.kathimerini.gr/life/health/988877/ta-tessera-mystika-toy-ypnoy/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6765101/

Photo by Simon Infanger on Unsplash