Η νηστεία περιλαμβάνει την αποχή από όλα ή κάποια τρόφιμα και ποτά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η πρακτική της νηστείας χρονολογείται αιώνες πίσω και θεωρείται μια από τις παλαιότερες θεραπείες στην ιατρική. Εκτός από θεραπευτική δράση, που έγκειται στην αποτοξίνωση που προσφέρει στον οργανισμό, έχει και προληπτική δράση καθώς εκπαιδεύει τους νηστεύοντες να ακολουθήσουν ευεργετικές διατροφικές συνήθειες. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί ως πρωτογενής πρόληψη, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο εμφάνισης ασθενειών που μπορεί να οφείλονται σε κακές διατροφικές συνήθειες. Παράλληλα αποτελεί σημαντικό κομμάτι σε πολιτισμικές και θρησκευτικές πρακτικές. 

Παρακάτω σου έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με κάποια από τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό μας και ακολουθούν δύο υπέροχες συνταγές για την περίοδο της νηστείας

  1. Υποστηρίζει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση της νηστείας ως μέσου για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και τη δυνητική μείωση του κινδύνου διαβήτη.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών

Η ελάφρυνση του συνήθους διατροφικού σας προτύπου φαίνεται να δίνει στο σώμα το χρόνο να επικεντρωθεί σε άλλες σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης ασθενειών. Με αυτό το σκεπτικό, μπορεί επίσης να βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη χρόνια φλεγμονή και, ως εκ τούτου, να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

  1. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η νηστεία μπορεί να προστατεύει από και να βελτιώνει τα αποτελέσματα στη νόσο Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, καθώς και να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου υποστηρίζοντας τη μνήμη και την επεξεργασία του εγκεφάλου. Ομοίως, μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η νηστεία μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου και να αυξήσει την παραγωγή νευρικών κυττάρων. Μελέτες σε ανθρώπους αναφέρουν ότι η νηστεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και να βελτιώσει την κοινωνική σύνδεση.

  1. Μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση και να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό

Η νηστεία, και ιδίως η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, έχει συσχετιστεί με παράταση του προσδόκιμου ζωής. Επιπλέον, η νηστεία φαίνεται να προάγει τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, μιας ορμόνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, τον μεταβολισμό, την απώλεια βάρους, τη μυϊκή δύναμη και την απόδοση στην άσκηση.

  1. Μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Πολλοί διαιτολόγοι στρέφονται στη νηστεία ως μια διαχειρίσιμη προσέγγιση για την απώλεια βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι ο έλεγχος των ωρών που τρώμε ή η πραγματοποίηση βραχυχρόνιων νηστειών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους, στην απώλεια λίπους και στη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος. Και δεν είναι μόνο αυτό: άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία αυξάνει την ικανότητα μεταστροφής του μεταβολισμού στην καύση λίπους, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και βελτιώνει τη σύσταση του σώματος σε υπέρβαρα άτομα.

Ωστόσο, είναι η νηστεία ασφαλής πρακτική για όλες?

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Συνιστάται να μιλήσετε με τον προσωπικό σας γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα νέο διαιτητικό πρόγραμμα, ειδικά αν είστε κάτω των 18 ετών, ηλικιωμένοι, έχετε προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης) ή λαμβάνετε φάρμακα. Η νηστεία δεν συνιστάται σε άτομα που είναι λιποβαρή, έχουν διατροφική διαταραχή ή είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Μπισκότα με φυστικοβούτυρο

140 γρ φυστικοβούτυρο

110 γρ λιωμένες μπανάνες

95 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

70 γρ ζάχαρη καρύδας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη καρύδας με το φυστικοβούτυρο και την λιωμένη μπανάνα ώσπου να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Τη βγάζουμε και την πλάθουμε στο σχήμα που μας αρέσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 25 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να κρυώσουν και μόλις κρυώσουν, λιώνουμε τη σοκολάτα κ με ένα πιρούνι κάνουμε πιτσιλιές πάνω τους.

Ρεβυθόπιτα

280 γρ. βρασμένα ρεβύθια

1 φλ. βρώμη αλεσμένη

1 κολοκύθι, τριμμένο

1 καρότο, τριμμένο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κόκκινη

1/2 πιπεριά πράσινη

2+2 κ.σ. ελαιόλαδο

δυόσμος, ψιλοκομμένος

αλάτι κ πιπέρι

1 κ.σ. σουσάμι

Εκτελεση

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ρεβύθια. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ κ ρίχνουμε σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις 2 κ.σ. λάδι κ το σουσάμι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα με 1 κ.σ. λάδι, αδειάζουμε το μείγμα ισιώνουμε με μια μαρίζ. Αλείφουμε την πίτα με το υπόλοιπο λάδι κ πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C ώσπου να ροδίσει.

-iToocan Team

Πηγές:

https://www.livescience.com/benefits-of-fasting

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-fasting

https://www.healthline.com/nutrition/fasting-benefits#blood-sugar-control

https://www.bbc.com/future/article/20220110-the-benefits-of-intermittent-fasting-the-right-way

https://www.britannica.com/topic/entomophagy

https://theveggiesisters.gr/

 Photo by Rachael Gorjestani on Unsplash