GUA SHA

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

Το Gua sha είναι μια παραδοσιακή κινεζική θεραπευτική μέθοδος κατά την οποία ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας χρησιμοποιεί ένα εργαλείο με λεία άκρη για να πιέσει το δέρμα σας. Αυτή η κίνηση αναδεικνύει μικρά, κόκκινα, εξανθήματα που φαίνονται κάτω από το δέρμα σας τις λεγόμενες πετέχειες.

Πρόκειται για μια εναλλακτική θεραπεία που αποσκοπεί στη βελτίωση της κυκλοφορίας,προσφέροντας στην καλύτερη υγεία του σώματος, ενώ χρησιμοποιείται πολλές φορές, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, για την αντιμετώπιση χρόνιων πόνων.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο θεραπευτής σας θα βάλει λάδι στο σώμα σας και στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο μασάζ gua sha που μοιάζει με πέτρα για να πιέσει το δέρμα σας με μακριές, καθοδικές κινήσεις, τονώνοντας τη μικροκυκολοφίρα του συνδετικού ιστού και αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος. Τότε είναι που θα παρατηρήσετε περιοχές με πετέχειες στο δέρμα σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν gua sha σε:

  • Λαιμό-αυχένας
  • Γλουτούς
  • Χέρια
  • Πόδια
  • Πλάτη

 Ποια είναι τα πιθανά οφέλη του Gua Sha;

Το Gua sha μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, γι ‘αυτό χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία παθήσεων που προκαλούν χρόνιο πόνο, όπως αρθρίτιδα και ινομυαλγία, καθώς και εκείνες που προκαλούν πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσον μπορεί να είναι χρήσιμη για ορισμένες καταστάσεις, όπως:

1.Πονοκέφαλοι και ημικρανίες: Μια μελέτη δείχνει ότι ως μέρος μιας 14ήμερης ενδονοσοκομειακής θεραπείας, το Gua Sha φάνηκε να βοηθά στην ανακούφιση του πόνου της ημικρανίας.

 2.Σύνδρομο Tourette: Αυτή η πάθηση επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα και προκαλεί “τικ”, ή ξαφνικές συσπάσεις. Σε μια μελέτη, ένας άνδρας με σύνδρομο Tourette χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό βελονισμού, βοτάνων, αλλαγών στον τρόπο ζωής και gua sha μία φορά την εβδομάδα για 35 εβδομάδες. Είδε τα συμπτώματά του να βελτιώνονται κατά 70%.

 3.Πόνος στον αυχένα: Η τεχνική του Gua sha μπορεί επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στον αυχένα. Οι φλεγμονές που δημιουργούνται στην περιοχή της ωμοπλάτης και του αυχένα μειώνονται αποτελεσματικά με την απόξεση.

4.Περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα: Οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν πράγματα όπως ανώμαλες περιόδους, εξάψεις, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στη διάθεση.
Το gua sha μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην ισορροπία των ορμονών. Αυξάνοντας τη κυκλοφορία του αίματος οξυγονώνεται το σώμα και ανανεώνεται ολόκληρος ο οργανισμός. Οπότε μειώνεται η κούραση και η νωθρότητα .

Πέραν των θεραπευτικών του επιδράσεων, το gua sha σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στον τομέα της αισθητικής ως τεχνική αντιγύρανσης και φυσικού botox. Θεωρείται εργαλείο ομορφιάς το οποίο μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας και να το χρησιμοποιήσετε χωρίς τη βοήθεια κάποιου θεραπευτή. Με απαλές κινήσεις χωρίς πίεση, μπορείτε να βοηθήσετε την επιδερμίδα σας καθώς:

  • Ενισχύει τη μικροκυκλοφορία
  • Ενδυναμώνει τους μύες 
  • Επαναφέρει την ελαστικότητα
  • Χαρίζει λείανση των ρυτίδων/ λεπτών γραμμών
  • Βοηθάει τα προϊόντα περιποίησης να εισχωρήσουν καλύτερα
  • Ανορθώνει το περίγραμμα
  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση των μαύρων κύκλων και οιδημάτων
  • Αποκαθιστά τη σφριγηλότητα
  • Βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Το Gua Sha θεωρείται ασφαλές θεραπευτικό εργαλείο, εφόσον γίνεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες. μπορεί να έχετε κάποιους μώλωπες ή αποχρωματισμό του δέρματός σας. Θα μπορούσατε επίσης να νιώσετε πόνο και ευαισθησία για λίγο διάστημα μετά τη θεραπεία σας. Εάν αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε ωστόσο σαν εργαλείο ομορφιάς, μπορείτε άφοβα να το κάνετε και στο σπίτι σας!

 

Πηγές :

https://wikihealth.gr/gua-sha-ti-einai-kai-poia-ta-ofeli-toy-gia-tin-ygeia/

https://www.alopiliving.com/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666#:~:text=Overview,start%20perimenopause%20at%20different%20ages.

https://www.cdc.gov/dotw/tourette-syndrome/index.html#:~:text=Tourette%20syndrome%20is%20a%20condition,and%20over%20or%20grunting%20unwillingly.

https://www.swedishinstitute.edu/blog/2018/09/13/massage-therapy-business-gua-sha/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21276190/#:~:text=The%20treatment%20was%20safe%20and,mechanisms%20remains%20to%20be%20clarified.

https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/gua-sha-i-petra-gia-masaz-prosopoy-poy-allazei-ta-dedomena.html

https://meygeia.gr/gua-sha-ti-einai-perigrafi/

Photo by Cherrydeck on Unsplash