Οι περισσότερες από εμάς, έχουμε γνωρίσει τις ασκήσεις kegel κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, πολλές δεν γνωρίζουν τα πολλά οφέλη που μπορεί να έχει το Kegel στη συνολική υγεία και ευεξία, όχι μόνο για τις εγκυμονούσες, αλλά για οποιαδήποτε.

Τι είναι οι ασκήσεις Kegels;

Το Kegel είναι απλώς μια σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους, οι οποίοι είναι οι μύες που μοιάζουν με σφεντόνα και περιβάλλουν και στηρίζουν την ουροδόχο κύστη, τον κόλπο, τη μήτρα και το ορθό.

 Εκτελώντας αυτές τις ασκήσεις kegel οι γυναίκες μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των μυών για την αντιμετώπιση των διαρροών της ουροδόχου κύστης, της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων, του πόνου στη μέση και στο ισχίο και μπορούν να βελτιώσουν το σεξ.

 Οφέλη των ασκήσεων Kegel για τις γυναίκες

1.Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε καλύτερα τις σεξουαλικές σας σχέσεις.

 Η άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή της πυέλου. Η βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση, τη λίπανση και την ικανότητα οργασμού. Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για τον οργασμό.

 

 2.Τα Kegels μπορούν να βοηθήσουν τη συνολική φυσική κατάσταση

Οι συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η καθιστική εργασία, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι τραυματισμοί και η εγκυμοσύνη, μπορούν να προκαλέσουν χάος στο σώμα σας με διάφορους τρόπους. Το πυελικό έδαφος αποδυναμώνεται, οπότε η προσθήκη ασκήσεων πυελικού εδάφους στην τακτική σας προπόνηση είναι απαραίτητη. Ένα γυμνασμένο πυελικό έδαφος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόπτωσης των πυελικών οργάνων, ακράτειας και επώδυνης επαφής.

 3.Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν τη συνολική υγεία της πυέλου κατά την εμμηνόπαυση

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης τα κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερη ροή αίματος στους μύες του πυελικού εδάφους και σε συνολική μείωση του μυϊκού τόνου. Φανταστείτε το πυελικό έδαφος σαν ένα σαπουνισμένο σφουγγάρι που το σφίγγετε κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό - στύβετε το σαπούνι και στη συνέχεια αφήνετε το σφουγγάρι να γεμίσει με φρέσκο νερό καθώς χαλαρώνετε τη λαβή σας πάνω του.

 Αυτό ακριβώς κάνουν τα Kegels για τους ιστούς σας - στύβουν το παλιό αίμα και τραβούν φρέσκο αίμα για να βοηθήσουν στη διαδικασία αποκατάστασης και ενδυνάμωσης.

 4.Τα Kegels μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση από τον τοκετό

Είτε γεννήσατε το μωρό σας κολπικά είτε με καισαρική τομή, οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να αποδυναμωθούν από την εγκυμοσύνη. Αυτή η αδυναμία μπορεί να επιδεινωθεί με τον κολπικό τοκετό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε σχίσιμο των μυών και ενδεχομένως σε επισιοτομή.Τα καλά νέα είναι ότι αυτοί οι μύες θα επουλωθούν όπως ακριβώς θα έκαναν και άλλοι μύες και θα ανταποκριθούν στις ασκήσεις Kegel με βελτιωμένη δύναμη όπως ακριβώς θα έκαναν και άλλοι μύες. Πολλοί γυναικολόγοι και μαίες προτείνουν  την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους πριν μείνετε έγκυος και να συνεχίσετε την ενδυνάμωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτελώντας ασκήσεις Kegel, εφόσον δεν εμφανίζετε συσπάσεις της μήτρας ενώ τις κάνετε.

5.Το Kegels μπορεί να μειώσει την πρόπτωση πυελικών οργάνων 

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα ή περισσότερα από τα πυελικά όργανα πιέζουν τα τοιχώματα του κόλπου. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από διάταση ή αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους ή των συνδέσμων τους, όπως μετά από εγκυμοσύνη και τοκετό.

 Οι γυναίκες μπορεί επίσης να  εμφανίσουν πρόπτωση πυελικών οργάνων από παρατεταμένη βαριά ανύψωση κατά τη διάρκεια της εργασίας ή την άσκηση και από πιο χρόνιες καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα, οι περίοδοι έντονου βήχα ή η παχυσαρκία. Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο, φόβο και προβλήματα με την ουροδόχο κύστη ή το έντερο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συνολική μειωμένη απόλαυση της ζωής.

Οι ασκήσεις Kegels μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους για καλύτερη στήριξη των πυελικών οργάνων και μείωση της πρόπτωσης. Τα χαμηλά επίπεδα πρόπτωσης μπορούν να θεραπευτούν πλήρως ενώ τα μέτρια επίπεδα πρόπτωσης μπορούν να μειωθούν σε σημείο που να μην παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες.

6.Το Kegels μπορεί να θεραπεύσει τη διαρροή της ουροδόχου κύστης(ακράτεια)

Οι μύες του πυελικού εδάφους στηρίζουν την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και το ορθό. Όταν αυτοί οι μύες δεν είναι ισχυροί και συντονισμένοι, η ουροδόχος κύστη και ο αυχένας της ουροδόχου κύστης έχουν λιγότερη στήριξη και κλείσιμο γύρω από τον σφιγκτήρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια. Η ακράτεια λόγω πίεσης είναι η διαρροή της ουροδόχου κύστης που συμβαίνει με έντονες κινήσεις, όπως ασκήσεις, ανύψωση βαρέων αντικειμένων ή κατά τον βήχα, το φτέρνισμα ή το γέλιο. Τα kegels είναι η καλύτερη θεραπεία για την ακράτεια. 

7.Τα kegels μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερης στήριξης της πλάτης και του ισχίου

Οι μύες του πυελικού εδάφους αποτελούν συστατικό του εσωτερικού πυρήνα, των μυών που στηρίζουν τον κορμό και τους γοφούς. Αυτοί οι μύες λειτουργούν σε συντονισμό με τα βαθιά στρώματα των κοιλιακών μυών για τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και συνδέονται με τους βαθύς περιστροφικούς μύες του ισχίου για τη σταθερότητά του. Όταν οι μύες του πυελικού εδάφους δεν έχουν τη βέλτιστη δύναμη και συντονισμό, μπορεί να επηρεαστούν οι αρθρώσεις της λεκάνης, η ουρίτσα και η χαμηλότερη σπονδυλική στήλη. Υπολογίζεται ότι το 38% των γυναικών με διαρροή ούρων αντιμετωπίζουν επίσης πόνο στη μέση και τα Kegels αντιμετωπίζουν και τις δύο αυτές καταστάσεις. 

 

Πώς θα κάνεις τις ασκήσεις Kegel

Ο τρόπος είναι απλός.

-Ξεκίνα εντοπίζοντας τους μυς που πρέπει να γυμνάσεις: προσπάθησε να διακόψεις τη ροή των ούρων σου και θα καταλάβεις

-Στη συνέχεια άρχισε να σφίγγεις προοδευτικά αυτούς ακριβώς τους μυς. Σκέψου ότι υπάρχει εκεί ένα ασανσέρ που κάνει στάσεις και ανεβοκατεβαίνει πατώματα.

Ξεκίνα με 1 ή 2 "στάσεις", προς τα πάνω (σφίγγοντας) και προς τα κάτω (χαλαρώνοντας) τους μυς της πυέλου και φτάσε τις 4 ή 5.

Μπορείς να κάνεις τις ασκήσεις kegel κάθε μέρα, στο γραφείο, την ώρα που οδηγείς, όταν πλένεις τα πιάτα, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας σου και βάλε τες στην καθημερινότητά σου για πάντα! Εύκολα και γρήγορα, συμβάλλοντας στη γενικότερη ευεξία του σώματός σου.

-iToocan Team

 

Πηγές:

https://www.shape.gr/ygeia/enallaktikes-therapeies/askiseis-kegel-giati-prepei-na-tis-kaneis-eite-echeis-gennisei-eite-ochi/

https://www.intimaterose.com/blogs/kegel-exercise/7-benefits-of-kegels-for-women

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14611-kegel-exercises

https://womanclinic.gr

https://www.youtube.com/watch