Το porridge oatmeal ή πολύ απλά “χυλός βρώμης”είναι μια κρέμα που φτιάχνεται από βρώμη και ένα υγρό συστατικό όπως το νερό ή το γάλα. Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα φρούτα, γλυκαντικά, όπως το μέλι ή και ξηρούς καρπούς, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και μπορείτε να το κάνετε και αλμυρό προσθέτωντας αυγό, λαχανικά και μυρωδικά της αρεσκείας σας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

1.Ρίχνει τη χοληστερόλη.

Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κυρίως στις διαλυτές β-γλυκάνες. Οι β-γλυκάνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και αυξάνουν την απέκκριση των χολικών οξέων στο έντερο. Πιστεύεται επίσης ότι προκαλούν μείωση των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης μετά από γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η καθημερινή κατανάλωση β-γλυκανών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη, ιδιαίτερα την «κακή» LDL χοληστερόλη και συνεπώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Συνεπώς ενδείκνυται και για άτομα με διαβήτη.

2.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το porridge περιέχει πρωτεϊνη, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιατμίνη Ε και φυτοχημικές ενώσεις. Αυτός ο συνδυασμός από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση φλεγμονής στο σώμα.

3. Επιταχύνει το μεταβολισμό.

Τα γεύματα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως και το porridge, δεν βοηθούν μόνο στην διαδικασία της πέψης, αλλά και στη μείωση του βάρους και τη διατήρηση του, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε κορεσμό. Αυτό βοηθά στο να διατηρείται υψηλά το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, καταναλώνοντας porridge για πρωινό, βελτιώνεται ο μεταβολισμός ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και τα επίπεδα ενέργειας σου.

4. Η βρώμη περιέχει μοναδικά αντιοξειδωτικά

Η βρώμη περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις ελεύθερες ρίζες πριν αυτές βλάψουν τον οργανισμό σας. Η πιο σημαντική ειναι μια ειδική ομάδα αντιοξειδωτικών,οι αβενανθραμίδες. Αυτές αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά, επειδή αυξάνουν δραστικά την ποσότητα νιτρικού οξειδίου, που βρίσκεται στον οργανισμό μας. Το νιτρικό οξείδιο είναι σημαντικό, καθώς διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος και διασφαλίζοντας την σωστή κυκλοφορία του.

5.Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως χαλκό, σίδηρο και μαγγάνιο.

6.Μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας

Η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας και να συμβάλλει στην καλή υγεία του πεπτικού σου συστήματος.

Βασική συνταγή:

160 γρ νιφάδες βρώμης

600ml γάλα (ζωϊκό ή φυτικό) ή νερό

Διαδικασία

Σιγοβράζετε τη βρώμη με το υγρό στοιχείο που έχετε επιλέξει για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα. Εάν σας αρέσει πιο αραιό, απλά προσθέτετε περισσότερο από το γάλο ή το νερό μέχρι να πέτυχετε την υφή που σας αρέσει.

Στη συνέχεια προσθέτετε ότι θέλετε, για παράδειγμα καρύδια, αμύγδαλα, μπανάνα, μπέρις, μήλο, κανέλα, οτιδήποτε σας αρέσει!

Το τέλειο πρωινό ξεκίνημα!

-iToocan Team

Πηγές:

https://www.olivemagazine.gr/chrisima/diatrofika-chrisima/8-kaloi-logoi-na-tros-poritz-kathe-mera/

https://www.shape.gr/diatrofi-adynatisma/sosti-diatrofi/porridge-superfood-proino-ofeli/

https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/17207-poritz-porridge

https://athenslab.gr/blog/trofiki-dusanexia-trophoscan/vromi-ofeli-gia-tin-ugeia-kai-kindunoi-apo-tin-katanalosi-tis

https://enallaktikidrasi.com/2017/06/vromi-giati-axizei-trote-kathe-proi/

Photo by Melissa Belanger on Unsplash