Όλοι μας μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή μας να παρουσιάσουμε πόνο στην πλάτη, ακόμα κι αν δεν έχουμε τραυματιστεί ή νοσήσει από κάποια σχετική πάθηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 80% του γενικού πληθυσμού θα βιώσει έντονο πόνο στην πλάτη, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς να σημαίνει ότι είναι πάντα σοβαρός ενώ συνήθως υποχωρεί μόνος του. Προκαλείται κυρίως από την κακή στάση του σώματος ή την πολύωρη εργασία μπροστά στον υπολογιστή

Ο πόνος στην πλάτη είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όσο περνούν τα χρόνια. Καθώς μεγαλώνουμε, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και γενικότερα όλοι οι ιστοί του σώματός μας αφυδατώνονται, μειώνεται δηλαδή η περιεκτικότητα των ιστών σε νερό. Αυτό κάνει τους δίσκους ευαίσθητους σε τραυματισμούς, κακώσεις και ερεθισμούς. Επίσης, όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκό ιστό, με αποτέλεσμα η πλάτη μας να κουράζεται και να τραυματίζεται πιο εύκολα. Από την άλλη όμως, η εμφάνιση πόνου στην πλάτη μπορεί να προκύψει και από καταπόνηση ή από διάφορες ιατρικές παθήσεις ή ακόμα και από κακή στάση του σώματος.

Σήμερα, έχουμε ετοιμάσει μια σειρά φωτογραφιών με απλές ασκήσεις για τη μυϊκή ενδυνάμωση της πλάτης οι οποίες βοηθούν στην ανακούφιση και στην πρόληψη του πόνου. Εάν έχετε χρόνιο πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προβείτε στην εκτέλεση αυτών των ασκήσεων.

  

  

  

      

    

 Μερικές συμβουλές για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης πόνου στην πλάτη και να τη διατηρήσετε δυνατή και υγιή :

Ασκηθείτε. Η τακτική φυσική δραστηριότητα χαμηλής έντασης δεν επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη ενώ αυξάνει την αντοχή και τη δύναμη και επιτρέπει στους μυς γύρω της να λειτουργούν καλύτερα. 

Αυξήστε τη δύναμη και την ευλυγισία των μυών σας. Για το σκοπό αυτό θα βοηθήσουν ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς που δυναμώνοντας θα δημιουργήσουν μία φυσική "ζώνη" που θα υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη και τον κορμό σας.

Διατηρήστε φυσιολογικό το βάρος σας. Η παχυσαρκία επιβαρύνει όχι μόνο τη σπονδυλική στήλη αλλά και όλα τα συστήματα του οργανισμού σας.

Η φροντίδα του σώματός μας κ της καλής του υγείας είναι απαραίτητη είναι υποχρέωσή μας απέναντι στον εαυτό μας. Για να είμαστε καλές μητέρες, καλές σύντροφοι, καλές στη δουλειές μας, πρέπει πρώτα απ’ όλα να φροντίζουμε τις εαυτές μας. Να είμαστε καλές μαζί τους. Η καθημερινή άσκηση, ήπια ή πιο έντονη, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας, είναι ένας τρόπος αυτοφροντίδας και αποφυγής καταστάσεων που μπορεί να δυσχεραίνουν τη ζωή μας, όπως ο πόνος στην πλάτη

 -iToocan Team

Την ολόσωμη φόρμα που φοράει η Αθηνά θα τη βρεις εδώ και το σετ εδώ και εδώ

Το σετ που φοράει η Εύα εδώ και εδώ

Photo by Jairo Alzate on Unsplash