Όλες μας έχουμε μέσα μας μια φυσική κατάσταση στην οποία νιώθουμε ασφάλεια, έχουμε χώρο για επίγνωση, νιώθουμε ευτυχισμένες, είμαστε πιο ανάλαφρες, μια κατάσταση στην οποία είμαστε σε ειρήνη με τον εαυτό μας. Από την άλλη υπάρχουν και οι καταστάσεις στις οποίες μπορεί να έχουμε δύσκολα συναισθήματα, μια κατάσταση πιο περίπλοκη. Αυτό μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα, για παράδειγμα, να είμαστε μπλεγμένες σε τοξικές σχέσεις, να ζούμε μια ζωή χωρίς ισορροπίες, να είμαστε αναποφάσιστες, εθισμένες σε αρνητικές πεποιθήσεις και να αναβιώνουμε κρυμμένα τραύματα, που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Μέσα σε μια περίπλοκη ζωή, επιβαρυνόμαστε με περιττά πράγματα σε κάθε επίπεδο. Μπορούμε όμως, σιγά σιγά, να αφήσουμε στην άκρη αυτή την περιπλοκότητα μέσα από την προσπάθεια να καλλιεργήσουμε μια απλή κατάσταση συνειδητότητας. Μικρά βήματα θα μας δώσουν μεγάλα αποτελέσματα.

Σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία απλοποίησης της ζωής σας, είναι να βεβαιωθείτε οτι η προσέγγισή σας εμπεριέχει αγάπη και αποδοχή για τον εαυτό σας. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας πως κάνετε οτι μπορείτε τη στιγμή αυτή και πως αυτό είναι ήδη κάτι πολύ σπουδαίο! Για να δούμε όμως κάποιες πρακτικές για να επιτύχουμε την απλότητα

Ακολουθεί μια πρακτική που θα σας βοηθήσει να αφήσετε ό,τι δεν σας εξυπηρετεί πια και να επιστρέψετε στην εγγενή σας κατάσταση ολότητας, ευτυχίας και ευημερίας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: "Υπάρχει κάτι στη ζωή μου που με κάνει να αισθάνομαι άβολα, μια αίσθηση δυσφορίας ή πόνου;". Μπορείτε να επιλέξετε ένα επίμονο ζήτημα που σας ενοχλεί εδώ και χρόνια ή μπορεί να είναι κάτι που σας προέκυψε πρόσφατα. Σημαντικό είναι να πούμε εδώ, οτι μπορείτε φυσικά να εστιάσετε σε μια χρόνια σωματική διαταραχή, ωστόσο, έχετε κατά νου, οτι δεν πρόκειται για  μια πρακτική θεραπείας: Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να βρούμε μέσα μας εκείνα τα μοτίβα σκέψης που μας ενθαρρύνουν να αντέχουμε τον πόνο.

-Οι πιο συχνές περιπλοκότητες στις ζωές μας

- Ακαταστασία

 • Εξετάστε το φυσικό σας περιβάλλον. Είναι το σπίτι σας ακατάστατο; Είναι το γραφείο σας θαμμένο κάτω από στοίβες εργασίας; Αφήνετε άλλους ανθρώπους να αφήνουν ακαταστασία στο χώρο που μοιράζεστε; Είτε στον χώρο της εργασίας σας είτε στο σπίτι

 -Τοξικές σχέσεις

 • Έχετε σχέσεις με ανθρώπους που έχουν τοξική συμπεριφορά? Κάντε μια λίστα με αυτούς και σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από την τοξική τους επιρροή.
 • Μερικές φορές, ο καθορισμός καλύτερων ορίων και η εξάσκηση στα εργαλεία της συνειδητής επικοινωνίας μπορεί να είναι μεταμορφωτικά.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τερματισμός μιας σχέσης μπορεί να είναι απαραίτητος.
 • Ταυτόχρονα, επικεντρωθείτε στην καλλιέργεια των υγιών σχέσεών σας, ώστε να εμφορούνται από συναισθήματα ευγνωμοσύνης και αγάπης, και να σας ικανοποιούν.

-Κακές διατροφικές συνήθειες

 • Ξεκινήστε με τα απλά και βασικά: τραφείτε σωστά, κοιμηθείτε και ασκηθείτε! Όταν δεν τρέφουμε τον εαυτό μας με φρέσκο, υγιεινό φαγητό, με ξεκούραστο ύπνο και τακτική άσκηση αναπόφευκτα νιώθουμε εκτός ισορροπίας. 
 • Η καθημερινή πνευματική πρακτική, όπως ο διαλογισμός ή ένα ημερόλογιο ευεξίας, και άλλες ευεργετικές συνήθειες για το νου και το σώμα,  είναι πραγματικά μεταμορφωτικές, βοηθούν στην ισορροπία μας, στην υγεία μας και εν τέλει στην ευτυχία μας.
 • Αποφύγετε τις αυτοκαταστροφικές συνήθειες

-Στρες

 • Οι πιέσεις της ζωής είναι αναπόφευκτες, ωστόσο, αν στο τέλος της ημέρας δεν μπορείτε να αφήσετε εντελώς ότι έγινε κατά τη διάρκειά της, και δεν μπορείτε να επιστρέψετε σε μια ήρεμη, εσωτερική κατάσταση, τότε είστε υπερβολικά αγχωμένες.
 • Κάντε έναν κατάλογο με τους σημαντικότερους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας και σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τους εξαλείψετε ή να αλλάξετε τον αντίκτυπο που έχει στη συναισθηματική σας κατάσταση.

-Αρνητικότητα

 • Η υγεία και η ευεξία είναι η φυσική κατάσταση του σώματος και του νου. Με το να μένουμε στην αρνητικότητα, εμποδίζουμε τον εαυτό μας να ζει στην απλή κατάσταση της ευεξίας.
 • Κουτσομπολεύετε συχνά τους άλλους ή απολαμβάνετε τις αποτυχίες τους; Έχετε την τάση να επιλέγετε φίλους που τους αρέσει να ασκούν κριτική και να παραπονιούνται;
 • Αισθάνεστε υποχρεωμένες να παρακολουθείτε κάθε καταστροφή ή ατύχημα που εκτυλίσσεται στις βραδινές ειδήσεις;
 • Θυμηθείτε πως, ό,τι κι αν βάζουμε την προσοχή μας επεκτείνεται στην εμπειρία μας, γι' αυτό αναλογιστείτε πού εστιάζετε το χρόνο και την ενέργειά σας.

Για την επόμενη εβδομάδα κάντε την πρακτική σας:

 • Καθίστε μόνες σας για τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μέρα με την πρόθεση να απομακρύνετε την περιπλοκότητα.
 • Στο χρόνο που διαθέτετε για αυτό το ξεκαθάρισμα, καθορίστε σε ποιον τομέα πρέπει να εστιάσετε περισσότερο και δουλέψτε πάνω σε αυτόν.
 • Μπορεί να είναι κάτι από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ή ένας διαφορετικός τομέας που σας εμποδίζει να βιώσετε μια κατάσταση ειρηνικής απλότητας.
 • Ξεκινήστε σκεπτόμενες την ελάχιστη δυνατή ενέργεια που θα μπορούσατε να κάνετε- στη συνέχεια, κάντε την.

Αν και τέτοιες μικρές πράξεις μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, με την πάροδο του χρόνου, σας βοηθούν να αναπτύξετε δυναμική και να φέρετε μεγαλύτερη ελαφρότητα, χαρά και διαύγεια στη ζωή σας. Καθώς αφήνετε την περιπλοκότητα,  τις συναισθηματικές τοξίνες και ό,τι άλλο δεν σας εξυπηρετεί, θα είστε ελεύθερες να βιώσετε την ευτυχία που υπάρχει στην απλότητα.

-iToocan Team

Πηγες :

-https://sciencearchives.wordpress.com/

-https://www.mantramagazine.com/

-Πώς να απλοποιήσετε τη ζωή σας, πώς να ζείτε πιο απλά και πιο ευτυχισμένα, KUSTENMACHER WERNER-TIKI, SEIWERT J. LOTHAR, εκδ. Κλειδάριθμος

-https://www.psychologytoday.com/us

Photo by Brett Jordan on Unsplash